Når det er snakk om å koke mais er det som regel maiskolber det er snakk om. Kokte maiskolber med smør, salt og pepper er det mange som setter pris på. I denne artikkelen finner du koketid, fremgangsmåte og oppskrift.
Fersk mais kan koke i omtrent 10-15 minutter, avhengig av hvor stor kolben er og hvor myk du liker den. Det er en god idé å sjekke maiskolben med en gaffel etter ca 10 minutter, og deretter koke den videre i 5 minutter om nødvendig for å få den helt myk.
Hvor mye mais per person?
Det avhenger av hva slags måltid du lager, og hva slags andre retter du serverer sammen med maiskolbene. Generelt sett kan du regne med at en maiskolbe per person vil være nok hvis du serverer kolbene som en tilbehør til et hovedmåltid. Hvis du lager en salat med mais eller en annen rett som hovedsakelig består av mais, kan du regne med at en maiskolbe per to personer vil være nok.
Det er også viktig å huske på at maiskolbene kan være store eller små, så du bør kanskje kjøpe litt ekstra hvis du er usikker på hvor mye du trenger. Du kan alltids fryse ned restene eller lage en ekstra rett med maisen som er til overs dagen etter.
For å koke mais gjør du som følger:
Fyll en stor kjele med vann og kok opp vannet.
Skyll maiskolbene grundig og legg dem i kjelen.
La maiskolbene koke i omtrent 10-15 minutter, eller til de er så myke at du kan enkelt kan stikke en gaffel inn i dem.
Ta maiskolbene ut av kjelen med en pølseklype eller et egnet verktøy og legg dem på en tallerken så de kan avkjøle seg litt.
Når maiskolbene har avkjølt seg, kan du kutte maiskolbene i skiver eller servere dem hele.
Maiskolber (antall avhenger av hvor mange du skal servere, ca. 1 per person)
Vann
Salt (valgfritt, kan også tilføres etter koking)
Slik gjør du:
Når du har kokt maisen kan du tilberede den på ulike måter og det kommer an på hva du skal lage. Du kan både skrape av maisen på de kokte kolbene, skjære de i passende stykker eller servere de hele.
Det kokende vannet gjør at maiskolbene blir godt gjennomvarmet og du kan stryke på smør som vil smelte og fordele seg utover kolbene. Deretter kan du krydre med salt og pepper og servere. Enkelt og godt!
Grillet mais
For å grille maiskolber kan du starte med å legge de i vann i ca en halv time. Dette gjør at de blir mykere og mer smakfulle når de blir grillet. Smør maiskolbene med litt olje eller smør. Vent til grillen eller ovnen har nådd høy varme før du starter å grille maisen. Grilltiden er normalt sett 10-15 minutter. De skal være gyldne når de er ferdig. Vend maiskolbene jevnlig for å sikre at de grilles jevnt. Når de er ferdig kan du krydre dem med salt og pepper eller annet krydder etter ønske.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.