Rosenkål er en kjent og kjær grønnsak her til lands og brukes gjerne til tradisjonsrike retter. Her har du våre tips til koking av rosenkål pluss noen enkle oppskrifter.
Rosenkål per person: ca. 75–100 gram Dette avhenger av meny/rett.
Koketid frossen rosenkål:
Halve/kvart rosenkål: ca. 3-4 minutter. Hel rosenkål: ca. 5 minutter. Hele store rosenkål: ca. 7-10 minutter.
Gjelder frossen rosenkål. Se under for fersk rosenkål:
Koketid for fersk rosenkål varierer fra ca 5-10 minutter. Sjekk med en gaffel eller kniv underveis. De skal være myke men ikke bløte/vasne.
Fremgangsmåte for å koke rosenkål
1.Start med å renskjære og rense rosenkålen. De fleste vil skjære bort den brune delen av rosenkål stilken og ta av brune eller gule blader så rosenkålen er grønn og frisk før videre tilberedning. Å skrelle rosenkål er altså ikke nødvendig, men kan gjøres for å fjerne uappetittlige ytre deler.
2.For kortere koketid kan du dele rosenkålen i to eller fire.
3.Følg tidsestimatene i toppen for perfekt kokt rosenkål.
Hvor mye rosenkål per person?
Hvor mye rosenkål du skal beregne per person avhenger av hva du skal lage og hva som skal spises sammen med rosenkålen. Generelt sett er det lurt å ha mellom 100 og 200 gram rosenkål per person, avhengig av om det er en del av hovedretten eller tilbehør.
Hvordan unngå bitter rosenkål?
Når du koker rosenkål er det en gyllen regel å ikke koke de noe særlig lenger enn fem minutter. Det vil kunne gjøre smaken mer besk og de vil også ha en sterkere lukt. Har du stor rosenkål kan du kutte de til to halvdeler eller i båter.
Smørdampet rosenkål
Vil du ha en lett og god smakstilsetting fremfor å kun koke rosenkål kan du lage dampet rosenkål. Fyll opp et par centimeter med litt vann nederst i en kjele og kok opp. Legg rosenkålen oppi og tilsett litt salt og en klatt med smør og la de dampe i 3-5 minutter. Bruk lokk og høy varme. Når rosenkålen er passe mør igjennom er den ferdig (prøv med en gaffel eller noe annet passende).
Pannestekt rosenkål
Rosenkålen kan gjerne også stekes. Forberedelsene for å steke rosenkål er de samme som når den kokes ved at man deler i to eller fire biter. Tilsett olje og varm opp stekepannen før du legger oppi rosenkålen. Etter kun 3-5 minutter (eller når rosenkålen har fått en fin brunfarge) er de ferdig. Sjekk med gaffel at de er passe myke. For en mer spennende smaksopplevelse kan du smakstilsette med: Salt og pepper, sitronsaft, persille, hasselnøtter, sesamfrø, pinjekjerner, bacon eller andre smaker som du synes passer til.
Er rosenkål sunt?
Av grønnsaker er rosenkålen er absolutt høyt opp blant de sunneste. Den inneholder en rekke gode næringsstoffer: -Vitamin C -Vitamin K -Folat -Kalium -Fett 0,6 g. (mettede fettsyrer 0,1 g.) -Protein 5,1 g. -Karbohydrater 4,4 g. (3,9 g. sukkerarter) -kostfiber 4,6 g.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.