Dette er omtrentlig tid for å få perfekt koke egg. Faktorer som påvirker koketid for egg kan være varmen i vannet når du putter de oppi, eggets temperatur, type egg og til og med høyde over havet.
Koketiden for bløtkokte egg angis å være på mellom 4-6 minutter. Er du nøye på hvordan resultatet blir kan det være lurt å sjekke med dine kjeler og kjøkkenutstyr for å se hvor lang tid det tar hos deg. Husk at romtempererte og kjølte egg har forskjellig koketid.
Koketid for smilende egg
Smilende egg er en mellomting mellom bløtkokt og hardkokt egg. Eggehviten har hardnet men eggeplommen er hverken rennende eller helt hard. Koketiden anslås til ca. 6-8 minutter. Særlig til denne varianten bør du teste hvor lang tid som kreves på ditt kjøkken. Det er mindre marginer på koketiden for smilende egg enn bløtkokt og hardkokt.
Koketid for hardkokt egg
Manges favoritt på brødskiva eller som tilbehør. Hardkokte egg tar lenger tid enn de andre variantene og kan kokes fra 8-10 minutter. Er du i tvil på hvor lang tid det tar før de er 100% hardkokte lar du de koke i ca. 10 minutter.
Koketid egg kan variere
Egg kan gjerne kokes rett etter du har tatt de ut fra kjøleskapet. Hvis du synes eggene ofte sprekker kan du prøve å la eggene bli romtempererte før du koker de.
Avkjøling etter koking er viktig
Lar du egget hvile i en skål rett etter koking på kjøkkenbordet? Da fortsetter egget faktisk kokeprosessen etter at de er ute av det kokende vannet. Legger du de derimot i kaldt vann vil du stoppe varmebehandlingen og det er enklere å få perfekte egg. Vil du spise varme egg til frokosten holder det at de bare er innom kaldt vann før de settes i eggeglasset.
Perfekt koketid for egg
Som med de meste annet på kjøkkenet er også noe så enkelt som eggekoking avhengig av litt prøving og feiling før du får helt perfekt kokte egg. Dessuten har vi forskjellige preferanser så hva som er smilende for noen er kanskje litt for hardkokt for deg.
Hvor lenge skal egg koke på fjellet?
Visste du at egg trenger lenger koketid om man beveger seg over en viss høyde over havet? På fjellet fra ca. 800-900 moh. vil eggene sannsynligvis trenge ca 1 minutts lenger koketid i forhold til lavlandet. Dette er fordi vannet koker på lavere varme og eggene trenger lenger tid for å bli varmet opp og ferdig kokt.
Næringsstoffer i egg
Egg er smekkfulle av vitaminer og andre næringsstoffer som kroppen trenger. Ønsker du mer info om næringsstoffer i egg kan du se her.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.