Koketid egg

september 6, 2022
Sist endret 
januar 26, 2023
koketid egg

Koketid egg

Koketid egg kort oppsummert:
1.bløtkokt egg; 4–6 minutter
2.smilende egg; 6-8 minutter
3.hardkokt egg; 8–10 minutter

Dette er omtrentlig tid for å få perfekt koke egg. Faktorer som påvirker koketid for egg kan være varmen i vannet når du putter de oppi, eggets temperatur, type egg og til og med høyde over havet.

Egg kan kokes i både små og store kjeler.

Koketid for bløtkokt egg

Koketiden for bløtkokte egg angis å være på mellom 4-6 minutter.
Er du nøye på hvordan resultatet blir kan det være lurt å sjekke med dine kjeler og kjøkkenutstyr for å se hvor lang tid det tar hos deg. Husk at romtempererte og kjølte egg har forskjellig koketid.

Smilende egg
Smilende egg er en favoritt hos mange

Koketid for smilende egg

Smilende egg er en mellomting mellom bløtkokt og hardkokt egg. Eggehviten har hardnet men eggeplommen er hverken rennende eller helt hard. Koketiden anslås til ca. 6-8 minutter.
Særlig til denne varianten bør du teste hvor lang tid som kreves på ditt kjøkken. Det er mindre marginer på koketiden for smilende egg enn bløtkokt og hardkokt.

Hardkokte egg er en klassiker
Hardkokte egg er en klassiker på frokostbordet

Koketid for hardkokt egg

Manges favoritt på brødskiva eller som tilbehør. Hardkokte egg tar lenger tid enn de andre variantene og kan kokes fra 8-10 minutter. Er du i tvil på hvor lang tid det tar før de er 100% hardkokte lar du de koke i ca. 10 minutter.

Koketid egg kan variere

Egg kan gjerne kokes rett etter du har tatt de ut fra kjøleskapet. Hvis du synes eggene ofte sprekker kan du prøve å la eggene bli romtempererte før du koker de.

Avkjøling etter koking er viktig

Lar du egget hvile i en skål rett etter koking på kjøkkenbordet? Da fortsetter egget faktisk kokeprosessen etter at de er ute av det kokende vannet. Legger du de derimot i kaldt vann vil du stoppe varmebehandlingen og det er enklere å få perfekte egg. Vil du spise varme egg til frokosten holder det at de bare er innom kaldt vann før de settes i eggeglasset.

Hardkokt egg er perfekt for frokosten
Egg er ikke bare dekorativt men blant det sunneste vi kan spise

Perfekt koketid for egg

Som med de meste annet på kjøkkenet er også noe så enkelt som eggekoking avhengig av litt prøving og feiling før du får helt perfekt kokte egg. Dessuten har vi forskjellige preferanser så hva som er smilende for noen er kanskje litt for hardkokt for deg.

Koketid egg på fjellet

Hvor lenge skal egg koke på fjellet?

Visste du at egg trenger lenger koketid om man beveger seg over en viss høyde over havet? På fjellet fra ca. 800-900 moh. vil eggene sannsynligvis trenge ca 1 minutts lenger koketid i forhold til lavlandet. Dette er fordi vannet koker på lavere varme og eggene trenger lenger tid for å bli varmet opp og ferdig kokt.

Næringsstoffer i egg

Egg er smekkfulle av vitaminer og andre næringsstoffer som kroppen trenger.
Ønsker du mer info om næringsstoffer i egg kan du se her.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu