Hvordan lage havregrøt på 1-2-3 – Koketid og mange gode tips!

august 12, 2023
Sist endret 
august 12, 2023
havregryn for havregrøt
Havregrøt kan lages fra ulike former av havregryn.

Nordmenn elsker den sunne havregrøten

Havregrøt har lenge vært en klassiker på frokostbordet, og det er ikke uten grunn. Den næringsrike og mettende grøten er en perfekt start på dagen og kan tilpasses etter din personlige smak. Enten du er en frokostentusiast eller bare søker en rask og sunn start på dagen, er havregrøt et utmerket valg.

Introduksjon

Å lage den perfekte havregrøten er enkel og tar bare noen få minutter. Du begynner med å koke opp ønsket mengde vann eller melk (mandel-, soyamelk eller lignende kan også brukes) i en kjele. For den klassiske konsistensen bruker du en del havregryn til to deler væske. Når væsken koker, tilsetter du havregrynene mens du rører kontinuerlig for å unngå klumper. Deretter reduserer du varmen og lar grøten småkoke i 5-7 minutter. For en mykere konsistens kan du la den småkoke i noen ekstra minutter.

Havregryn
Havre inneholder antioksidanter, inkludert avenanthramider, som kan bidra til å redusere betennelse og forbedre hjerte-helse.

Havregrøt oppskrift

Skal du lage havregrøt kan du følge denne oppskriften:

Ingredienser:

 • 1 kopp havregryn (du kan velge mellom hurtigkokende, store eller lettkokte havregryn)
 • 2 kopper melk (kan også bruke vann eller en kombinasjon av melk og vann)
 • En klype salt (valgfritt)
 • Søtning etter smak (som honning, lønnesirup eller sukker)
 • Toppings etter ønske (som bær, frukt, nøtter, frø, kanel)

Sånn gjør du:

 1. Hell melken i en kjele og kok den opp på middels varme. Pass på at melken ikke koker over.
 2. Når melken er varm, tilsett havregrynene i kjelen og rør godt for å blande.
 3. Tilsett en klype salt for å forbedre smaken. Dette trinnet er valgfritt.
 4. Reduser varmen til lavt og la havregrøten småkoke. Fortsett å røre jevnlig for å unngå at grøten brenner seg fast i bunnen av kjelen.
 5. Fortsett å koke og røre havregrøten til den når ønsket konsistens. Dette tar vanligvis omtrent 5-10 minutter, avhengig av havregrynstype og ønsket mykhet.
 6. Når grøten er ferdigkokt, fjern kjelen fra varmen og søt grøten etter smak med honning, lønnesirup eller sukker.
 7. Server havregrøten i skåler og legg til toppings som friske bær, skivede frukt, hakkede nøtter, frø eller en klype kanel for ekstra smak og tekstur.
 8. Nyt den varme og mettende havregrøten som en deilig start på dagen!
koketid for havregrøt
Koketid for havregrøt varierer men går som oftest raskt og passer godt for en hektisk hverdag.

Koketid for havegrøt: Hva er den mest idelle koketiden for havregrøt?

Den ideelle koketiden for havregrøt varierer avhengig av hvilken type havre du bruker og hvor myk eller fast du ønsker grøten. Generelt sett kan du bruke følgende retningslinjer for ulike typer havre:

 1. Hurtigkokende havre: Denne typen havregrøt koker raskt, vanligvis innen 1-3 minutter. Dette er et godt valg hvis du har begrenset tid.
 2. Lettkokte havregryn: Kanskje den vanligste varianten av havrregryn. Disse havregrynene kan du småkoke i ca. 5 minutter. De gir en fin balanse mellom rask tilberedning og en litt fyldigere konsistens.
 3. Store havregryn: Store havregryn tar lenger tid å koke, vanligvis 15-30 minutter, avhengig av hvor myke du vil ha dem. Dette er en god type havregrøt hvis du liker en mer kremet tekstur og har tid til å la den koke.
 4. Stålkuttet havre/steel cut havregrøt: Dette er den mest næringsrike typen havre, men den tar lengst tid å koke. Du må vanligvis koke stålkuttet havre i 20-40 minutter for å oppnå ønsket mykhet. Stålkuttet havregryn er havregryn på amerikansk – hvor grynene er kuttet med kniver og ikke valset.

Husk at disse koketidene er omtrentlige, så det kan være lurt å følge med og justere koketiden etter din personlige smak. Det er som med all matlaging alltid lurt å røre jevnlig under koking for å unngå at havregrøten setter seg fast i bunnen av kjelen.

Bonustips: Skulle du koke den litt for lenge kan du blande inn litt melk eller vann for å gjøre den litt mer flytende igjen.

Havregrøt med melk og friskt tilbehør
Havregrøt med melk kan være veldig godt og gir ekstra smak og næringsstoffer til grøten.

Hvordan lage havregrøt med melk?

For å lage en velsmakende porsjon havregrøt med melk, begynn med å varme opp 2 kopper melk i en kjele på middels varme, unngå koking. Tilsett deretter 1 kopp havregryn og en klype salt for ekstra smak. Reduser varmen og la grøten småkoke mens du rører jevnlig i omtrent 5-10 minutter, til ønsket konsistens oppnås. Fjern kjelen fra varmen og søtne grøten etter smak. Server i skåler og topp med frukt, nøtter eller bær for ekstra smak og næring. Enkel, mettende og deilig grøt klar på kort tid!

Hvordan lage havregrøt med vann?

Havregrøt med vann lager du på akkurat samme måte som havregrøt med melk. Bortsett fra at du selvsagt erstatter melken med vann. Skal du på tur er havregrøt med vann et enkelt og smakfullt måltid å koke til utendørs ettersom vann er lettere å oppbevare over tid enn melk. Kanskje er du også på tur et sted der vannet kan hentes rett fra bekken. Merk at koketid på kokeapparat kan variere fra utstyret hjemme.

Hvordan lage havregrøt i micro?

Hell 1 kopp havregryn og 2 kopper melk eller vann i en mikrobølgeovnssikker bolle. Varm på høy effekt i 2-4 minutter, rør halvveis gjennom til ønsket konsistens. Tilsett en klype salt eller søtning etter smak. La det hvile i noen minutter før du serverer eller spiser.

havregrøt i skål med tranebær og rosiner

Hvorfor er havregrøt sunt?

Havregrøt gir ikke bare en god smaksopplevelse, men det er også et utrolig sunt måltid. Havregryn er rike på fiber, spesielt betaglukaner, som bidrar til å senke kolesterolet og støtter en sunn fordøyelse. Grøten inneholder også viktige mineraler som jern, magnesium og sink, samt vitaminer som B-vitaminer og antioksidanter. Den langsomme karbohydratfordøyelsen gir en jevn energitilførsel gjennom morgenen, noe som bidrar til å holde blodsukkeret stabilt og sørger for at du føler deg mett lenge.

Havregrøt og kalorier

Kalorier i havregrøt kan variere avhengig av ingrediensene og mengden du bruker. Her er omtrentlige kaloritall for ulike komponenter i en enkel porsjon havregrøt:

 • Havregryn (1/2 kopp): Omtrent 150-160 kalorier
 • Melk (1 kopp, helmelk): Omtrent 150 kalorier
 • Vann (1 kopp): Ingen kalorier
 • Søtning (f.eks. 1 ss honning): Omtrent 60 kalorier
 • Toppings (f.eks. 1/4 kopp blåbær): Omtrent 20-30 kalorier

Samlet sett vil en porsjon havregrøt tilberedt med 1/2 kopp havregryn, 1 kopp melk, en teskje honning og noen bær som topping kunne inneholde omtrent 360-400 kalorier. Dette er omtrentlige tall og kan variere avhengig av nøyaktige mengder og ingredienser som brukes

havregrøt med egg
Er egg og havregrøt en uslåelig kombinasjon? Egg fremmer metthetsfølelse og gir jevn energi.
Foto: Mari Svenningsen, Matprat.no.

Havregrøt med egg; enda sunnere og desto mer mettende.

Å blande et egg i havregrøten gir en enda mer næringsrik og mettende start på dagen. Egget tilfører en ekstra kilde til høyverdig protein, som bidrar til å opprettholde muskelmasse, fremmer metthetsfølelse og gir jevn energi gjennom morgenen. Proteinet kombinert med havrens komplekse karbohydrater gir en stabil blodsukkerrespons, noe som bidrar til å unngå plutselige energidipper. I tillegg gir egg også essensielle næringsstoffer som vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer som beriker grøten med ytterligere helsefordeler. Den kremede fine konsistensen som egget gir, gjør frokostopplevelsen enda litt bedre, anbefales!

tilbehør til havregrøt
Det er nesten ikke grenser for hva du kan "krydre" grøten med. Hva med friske bær eller nøtter?
Foto: Sara Johannessen, matprat.no.

Tilbehør til havregrøt – kun fantasien som setter grenser?

For å gjøre havregrøten enda mer spennende og smakfull, kan du tilsette ulike ingredienser. Friske bær som blåbær, bringebær eller jordbær gir en herlig friskhet og naturlig sødme. Nøtter og frø, som valnøtter, mandler eller chiafrø, gir en ekstra crunch og tilfører sunne fettsyrer. Tørket frukt som aprikoser, rosiner eller tranebær kan gi en naturlig sødme og en deilig smakskombinasjon. Barn er ofte glad i litt sukkerrstrø over grøten, men både honning og lønnesirup kan være gode altenativer. Du kan også koke inn litt salt for å spisse smaken.

Du kan også eksperimentere med krydder som kanel, kardemomme eller vanilje for å gi grøten en ekstra smaksløft. Honning eller lønnesirup kan brukes som naturlige søtningsmidler hvis du ønsker en mer søtlig grøt. Mulighetene er uendelige, så vær kreativ og tilpass havregrøten etter dine personlige preferanser.

Oppsummering og konklusjon

Havregrøt er et fantastisk alternativ til frokost som kombinerer smak, næringsstoffer og enkelhet. Koketiden er avgjørende for å oppnå den rette konsistensen, og du kan tilpasse den etter din egen smak. Grøten er utrolig sunn, rik på fiber, mineraler og vitaminer som er viktige for kroppens velvære. Med et tillegg av ulike ingredienser som frukt, nøtter og krydder kan du gjøre grøten spennende og variert, slik at du aldri blir lei. Så neste gang du du tenker å spise et sunt og smakfullt måltid til frokost, er havregrøt det opplagte valget! Plutselig er du hekta!

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu