Koketid quinoa – Kok quinoa på 1-2-3!

oktober 29, 2022
Sist endret 
januar 26, 2023

Koketid quinoa

Koketid for quinoa er normalt sett 10-15 minutter, men kan også være kortere, rundt 5 minutter. Som en regel kan man si at quinoa skal koke til vannet har fordampet. Ta kjelen av platen og la det hvile i ca 5-10 min under lokk.

hvit quinoa koketid

Slik lager du quinoaen

Når du skal lage quinoa er tilberedning en viktig del av prosessen for utenom koking.
Mål opp quinoa i et målebeger. Det bør være en del quinoa og 2 deler vann, som når du skal koke ris. Eksempel: Til 2 porsjoner kan du bruke 1 dl quinoa og 2dl vann.

Trinn 1, skylling

Hvorfor skal man skylle quinoa? Å skylle quinoa er et must når du skal tilberede frøeene. Før du koker quinoa, skylles quinoaen i en finhullett sil til alt bitterstoffet er fjernet. Dette fjerner bitterstoffet som kan gjøre at quinoaen kan smake noe bittert. 2-3 minutters skylling skal være tilstrekkelig.


Om du ønsker kan du puffe quinoa før den kokes. Dette gjør du ved å tørrkoke frøene til de lysner. Vær forsiktig og bruk lav varme så de ikke svir seg.

koketid
Damping er en viktig del i tillegg til koketid.

Trinn 2, koking

Etter å ha skylt quinoaen, legg den i en kjele med vann. Kok opp vannet, dekk til med lokk og la det småkoke. Koketid for quinoa er ca 15 minutter men les på pakningen, det kan være variasjoner.

Quinoa kan kokes i medium til små kjeler.


Trinn 3, lufting

Etter at quinoaen har småkokt i 15 minutter, ta kjelen av varmen. Det er nå på tide å lufte frøene. Dette gjør du enkelt ved å bruke en gaffel. Dette vil bidra til å bryte ned kornet og gjøre det mye mer fordøyelig.

hvor dyrkes quinoa
Quinoa er tradisjonsrik mat som har vært dyrket i tusener av år og passer i en mengde oppskrifter.

Hva er quinoa? Kort om historie

Quinoa er et eldgammelt korn som har eksistert i tusenvis av år. Det blir et stadig mer populært tilbehør her til lands som et glutenfritt alternativ til ris og pasta. Quinoa er faktisk en slektning av spinatplanten. Quinoa har vært dyrket i 6000 år i Peru, Bolivia, Ecuador, Chile, Colombia og Argentina, men produksjonen til verdensmarkedet kommer i dag hovedsaklig fra Bolivia og Peru.

rød quinoa
Rød quinoa er kjent for å passe godt i salater.

Hva smaker quinoa?

Quinoa har en mild nøtteaktig smak og passer godt til salat og som tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling. Du kan finne en rekke oppskrifter med quinoa på Matprat.no

Den beste måten å lage quinoa på er å skylle den først og deretter koke den. La den deretter avkjøles før du tilsetter de andre ingrediensene. Det viktigste å huske på når du koker quinoa er å bruke lokk mens du koker den.

hvit rød og svart quinoa
Hvit rød og svart quinoa har ulike egenskaper og variasjon i smak.

Ulike typer quinoa

Hvit quinoa

Hvit quinoa er den vanligste typen quinoa som finnes i de fleste dagligvarebutikker. Den kalles også elfenbensquinoa. Hvit quinoa er den mest allsidige og har den mest delikate smaken. Den er litt luftigere enn andre typer quinoa og har en lett og god konsistens.

Svart quinoa

Svarte quinoa har en sterkere nøttesmak og trenger også flere minutter før den er ferdig kokt. Foruten den noe sterkere smaken, har svart quinoa høyere andel av fibre og laveste innhold av fett.

Rød quinoa

Rød quinoa er en litt annen type quinoa og brukes gjerne til salater ettersom den holder formen bedre etter koking. Om det visuelle i måltidet er like viktig som det å spise er den røde quinoaen et godt valg.

Spise quinoa
Quinoa kan spises med god samvittighet.

Er quinoa sunt?

Quinoa er et glutenfritt frø som kan spises som et sunt mellommåltid eller som tilbehør til middagen. Den har som nevnt en nøtteaktig smak som egner seg godt til supper, salater og andre retter. Frøene er en en kilde til protein og inneholder essensielle aminosyrer som er godt for helsen. Quinoa inneholder også kalsium, jern, magnesium og fosfor. Quinoa er et sunt alternativ til ris, pasta og poteter.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu