Koke ris – Stor guide med masse tips

oktober 4, 2022
Sist endret 
januar 26, 2023
Følg med på at det er nok vann under hele kokeprosessen så risen ikke tørrkokes.

Hvordan koke ris?

Ris kan kokes på en rekke ulike måter. Det finnes dessuten mange ulike slag av ris som har ulike kvaliteter og egenskaper. De vanligste kommer vi innom etterhvert. Her er en kort forklaring på hvordan du bør koke ris i kjele:

  1. Bløtlegg eller skyll risen i kaldt vann før du koker. Dette forhindrer at risen blir klebrig ettersom støvet i risen skylles bort før koking. Bløtlegger du risen en god stund kan du koke litt kortere.
  2. Fyll opp en kjele med kaldt vann. Kok opp vannet og tilsett risen sammen med litt salt. Når det begynner å koke igjen kan du skru ned varmen så det småputrer. Ris trenger ikke å fosskoke. Bruk lokk.
  3. Koketid ris: Se etter koketid på pakken. Er du usikker pleier ca. 20 minutter å være et godt utgangspunkt. Smak litt på en skje underveis om du er i tvil.

kokende vann
1 del ris og 2 deler vann er en gylden regel når man skal koke ris.

Ris kan kokes i både ubehandlede kjeler og kjeler med belegg.

Hvor mye vann bør det være når man koker ris?

Som en tommelfingerregel sier man at det bør være minst dobbelt så mye vann som ris. Vil du være på den sikre siden så ikke vannet fordamper før risen er ferdig kan du gjerne fylle på med litt ekstra vann.

Ris kan også kokes i en riskoker.

Hvordan koke ris i riskoker?

Enkelte hevder man kan få perfekt ris ved å koke ris i en riskoker. En riskoker kan brukes til en hel del andre råvarer og kan være et fint hjelpemiddel, også for kokt ris.
Slik gjør du:
1.Start med å skylle risen
2.Bløtlegg om du ønsker, det kan korte ned koketiden og gi litt seigere ris, men er ikke nødvendig.
3.Fyll på med vann og ris og rør rundt. Se på riskokerens oppskrift for mengde vann og ris.
4.La riskokeren gjøre jobben. Ikke lukk opp lokket mens kokingen pågår. La eventuelt risen hvile noen minutter for å få perfekt kokt ris.

Undersøk alltid hva det står på pakken for å finne oppskrift og koketid.

Hvor lenge skal ris koke?

Hvor lang tid det tar å koke ris kommer an på type ris. Behandlet ris, fullkornris eller villris kan alle ha forskjellig koketid, men som oftest ligger koketiden på mellom 10-20 minutter. Se på pakken hva som er anbefalt koketid. Finner du ikke ut av det vil sannsynligvis 20 minutter sørge for at risen er kokt nok.
Et lite ekstra tips er å gjøre et bildesøk og forsøke å finne din rispakke på nett. Ofte står koketiden godt synlig på forsiden av pakken.

Boil in bag er en praktisk måte å koke ris på, men er ikke blant de mest miljøvennlige.

Hvordan koke ris i pose?

Hvor lenge skal ris i pose koke? Ris i pose eller boil in bag som de ofte også omtales skal normalt sett koke 13-20 minutter, men følg anvisningen på pakken for å være sikker.

Sushi ris bør være klebrig og har en litt annen tilberedning en annen ris.

Hvordan koke sushi ris?

Sushi ris er populært og mange ønsker å lage sushi selv hjemme på kjøkkenbenken. Koketid for sushiris er ganske kort, normalt sett 3-5 minutter. Sushi ris, også kalt Japonica ris er en hvit ristype som er mer klebrig enn annen ris. Derfor passer den også så fint til sushi og andre sjømat retter.

Før du skal koke ris må du gjøre noen viktige forberedelser:
1. Skyll risen til vannet blir klart. Bruk kaldt vann.
2.Bløtlegg så riskornene i vann i ca 20 minutter.
3.Fyll ris og vann i en kjele, lik mengde ris og vann.
4.La det koke med god varme i 3-5 minutter.
5.Risen bør så trekke på laveste varme i 15-20 minutter til vannet har fordampet.
6.Avkjøl risen på et brett, en tallerken eller noe annet passende.

Bruk gjerne riseddik, salt og sukker og bland sammen. Dette er prikken over i`en for å lage god sushi ris. Se full oppskrift for sushi ris på Meny.no.

Ris kommer i en rekke ulike farger.

Koke ris med ulike farger:

Ris kommer i ulike farger noe som kan komme overraskende på om man kun er vant til den kritthvite risen man finner i dagligvarebutikkene. Ris som er farget har deler av skallet inntakt og inneholder derfor mer vitaminer og fiber.

Hvordan koke brun ris?

Brun ris er som oftest det vi kaller fullkornsris og skal gjerne kokes lenger enn hvit ris. Koketid for brun ris er minst 30 minutter, ofte 30-40 minutter. Kokes på svak varme med litt mer enn dobbelt så mye vann som ris, pga. koketiden og fordamping.

Rød ris kan være et dekorativt innslag i middagen og inneholder fiber og vitaminer.

Hvordan koke rød ris?

Rød ris kokes på samme måte som hvit ris, i 13-20 minutter. Se på pakken. Smaken er nøtteaktig og inneholder kostfiber og vitaminer. Det finnes ris som er farget rød. Dette kalles rødgjæret ris og er bra for personer med høyt kolesterol. Fermentert rød ris inneholder umettede fettsyrer.

Svart/sort ris er næringsrik ris.

Hvordan koke svart ris?

Svart ris er blant de sunneste ris sortene og innholder i følge studier mer antioksidanter enn blåbær! Fiber og vitamin E er også blant helsefordelene. Når du skal koke ris av denne sorten er det anbefalt å bløtlegge risen først. Deretter koker du den i 45-50 minutter i minst dobbelt så mye vann som ris. Hell av vannet og la risen dampe fra seg i kjelen (med lokk).

Hvordan koke villris?

Villris err en mørk ristype med lang koketid. Skal du koke ris uten å bløtlegge er koketiden normalt sett på rundtt 40-50 minutter. Du kan korte ned koketiden ved å bløtlegge risen på forhånd. Noen bløtlegger så lenge som over natten. Risen kokes under lokk og kan dampes noen minutter etter vannet er helt av eller kokt bort før du skal servere.

Ris kan ha små variasjoner men være ganske forskjellige.

Hva er forskjellen på basmati og jasmin ris?

Jasminris er en søtaktig og klebrig ris type som passer godt til asiatiske retter. Kan gjerne brukes til måltider der du spiser ris med pinner. Koketid for jasmin ris ligger som oftest på mellom 10-15 minutter.

Basmati ris er en mer luftig og lett ris variant med rik og fyldig smak. Dette er en langkornet ris med smale korn. Basmatiris passer godt i asiatiske og indiske retter hvor risen inngår i sauser og gryter som en del av måltidet.

Hvordan koke ris til 4 personer?

Skal du koke ris til 4 personer kan du bruke denne formelen for å beregne mengden:
Hvit ris/basmati/jasminris: ca. 1 dl. per person.
Naturris/fullkornsris: ca. 0,75 dl. per person.
Villris: ca. 0,5 dl. per person.

Ris kan også kokes i mikro.

Hvordan koke ris i mikrobølgeovn?

Å koke ris i micro er fullt mulig men egner seg best for de hvite ristypene og mindre godt for fullkornsris og villris som har vesentlig mye lenger koketid. Start med å blande 1 del ris med 2 deler vann i en bolle. Gjerne en bolle med lokk. Sett microen på full varme i 5 minutter. Rør om og sett varmen på halv varme i ca 10-15 minutter. La risen hvile noen minutter før servering.

Ris er en kjent og kjær del av våre spisevaner.

NB! Oppbevaring av ris og pasta

Ris og pasta er mottagelige for sporedanning av bakterier om de står for lenge på middagsbordet før du setter de til kjøling i kjøleskapet. Å koke risen vil ikke kunne fjerne disse bakteriene så ikke la risen stå ute lenger enn 1 time før du rydder den inn. Ukokt ris inneholder nemlig bakterien bacillus cereus som kan gi matforgiftning, oppkast og diaré.

Les også: Hvordan koke potet.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu