Ris kan kokes på en rekke ulike måter. Det finnes dessuten mange ulike slag av ris som har ulike kvaliteter og egenskaper. De vanligste kommer vi innom etterhvert. Her er en kort forklaring på hvordan du bør koke ris i kjele:
Bløtlegg eller skyll risen i kaldt vann før du koker. Dette forhindrer at risen blir klebrig ettersom støvet i risen skylles bort før koking. Bløtlegger du risen en god stund kan du koke litt kortere.
Fyll opp en kjele med kaldt vann. Kok opp vannet og tilsett risen sammen med litt salt. Når det begynner å koke igjen kan du skru ned varmen så det småputrer. Ris trenger ikke å fosskoke. Bruk lokk.
Koketid ris: Se etter koketid på pakken. Er du usikker pleier ca. 20 minutter å være et godt utgangspunkt. Smak litt på en skje underveis om du er i tvil.
Som en tommelfingerregel sier man at det bør være minst dobbelt så mye vann som ris. Vil du være på den sikre siden så ikke vannet fordamper før risen er ferdig kan du gjerne fylle på med litt ekstra vann.
Hvordan koke ris i riskoker?
Enkelte hevder man kan få perfekt ris ved å koke ris i en riskoker. En riskoker kan brukes til en hel del andre råvarer og kan være et fint hjelpemiddel, også for kokt ris. Slik gjør du: 1.Start med å skylle risen 2.Bløtlegg om du ønsker, det kan korte ned koketiden og gi litt seigere ris, men er ikke nødvendig. 3.Fyll på med vann og ris og rør rundt. Se på riskokerens oppskrift for mengde vann og ris. 4.La riskokeren gjøre jobben. Ikke lukk opp lokket mens kokingen pågår. La eventuelt risen hvile noen minutter for å få perfekt kokt ris.
Hvor lenge skal ris koke?
Hvor lang tid det tar å koke ris kommer an på type ris. Behandlet ris, fullkornris eller villris kan alle ha forskjellig koketid, men som oftest ligger koketiden på mellom 10-20 minutter. Se på pakken hva som er anbefalt koketid. Finner du ikke ut av det vil sannsynligvis 20 minutter sørge for at risen er kokt nok. Et lite ekstra tips er å gjøre et bildesøk og forsøke å finne din rispakke på nett. Ofte står koketiden godt synlig på forsiden av pakken.
Hvordan koke ris i pose?
Hvor lenge skal ris i pose koke? Ris i pose eller boil in bag som de ofte også omtales skal normalt sett koke 13-20 minutter, men følg anvisningen på pakken for å være sikker.
Hvordan koke sushi ris?
Sushi ris er populært og mange ønsker å lage sushi selv hjemme på kjøkkenbenken. Koketid for sushiris er ganske kort, normalt sett 3-5 minutter. Sushi ris, også kalt Japonica ris er en hvit ristype som er mer klebrig enn annen ris. Derfor passer den også så fint til sushi og andre sjømat retter.
Før du skal koke ris må du gjøre noen viktige forberedelser: 1. Skyll risen til vannet blir klart. Bruk kaldt vann. 2.Bløtlegg så riskornene i vann i ca 20 minutter. 3.Fyll ris og vann i en kjele, lik mengde ris og vann. 4.La det koke med god varme i 3-5 minutter. 5.Risen bør så trekke på laveste varme i 15-20 minutter til vannet har fordampet. 6.Avkjøl risen på et brett, en tallerken eller noe annet passende.
Bruk gjerne riseddik, salt og sukker og bland sammen. Dette er prikken over i`en for å lage god sushi ris. Se full oppskrift for sushi ris på Meny.no.
Koke ris med ulike farger:
Ris kommer i ulike farger noe som kan komme overraskende på om man kun er vant til den kritthvite risen man finner i dagligvarebutikkene. Ris som er farget har deler av skallet inntakt og inneholder derfor mer vitaminer og fiber.
Hvordan koke brun ris?
Brun ris er som oftest det vi kaller fullkornsris og skal gjerne kokes lenger enn hvit ris. Koketid for brun ris er minst 30 minutter, ofte 30-40 minutter. Kokes på svak varme med litt mer enn dobbelt så mye vann som ris, pga. koketiden og fordamping.
Hvordan koke rød ris?
Rød ris kokes på samme måte som hvit ris, i 13-20 minutter. Se på pakken. Smaken er nøtteaktig og inneholder kostfiber og vitaminer. Det finnes ris som er farget rød. Dette kalles rødgjæret ris og er bra for personer med høyt kolesterol. Fermentert rød ris inneholder umettede fettsyrer.
Hvordan koke svart ris?
Svart ris er blant de sunneste ris sortene og innholder i følge studier mer antioksidanter enn blåbær! Fiber og vitamin E er også blant helsefordelene. Når du skal koke ris av denne sorten er det anbefalt å bløtlegge risen først. Deretter koker du den i 45-50 minutter i minst dobbelt så mye vann som ris. Hell av vannet og la risen dampe fra seg i kjelen (med lokk).
Hvordan koke villris?
Villris err en mørk ristype med lang koketid. Skal du koke ris uten å bløtlegge er koketiden normalt sett på rundtt 40-50 minutter. Du kan korte ned koketiden ved å bløtlegge risen på forhånd. Noen bløtlegger så lenge som over natten. Risen kokes under lokk og kan dampes noen minutter etter vannet er helt av eller kokt bort før du skal servere.
Hva er forskjellen på basmati og jasmin ris?
Jasminris er en søtaktig og klebrig ris type som passer godt til asiatiske retter. Kan gjerne brukes til måltider der du spiser ris med pinner. Koketid for jasmin ris ligger som oftest på mellom 10-15 minutter.
Basmati ris er en mer luftig og lett ris variant med rik og fyldig smak. Dette er en langkornet ris med smale korn. Basmatiris passer godt i asiatiske og indiske retter hvor risen inngår i sauser og gryter som en del av måltidet.
Hvordan koke ris til 4 personer?
Skal du koke ris til 4 personer kan du bruke denne formelen for å beregne mengden: Hvit ris/basmati/jasminris: ca. 1 dl. per person. Naturris/fullkornsris: ca. 0,75 dl. per person. Villris: ca. 0,5 dl. per person.
Hvordan koke ris i mikrobølgeovn?
Å koke ris i micro er fullt mulig men egner seg best for de hvite ristypene og mindre godt for fullkornsris og villris som har vesentlig mye lenger koketid. Start med å blande 1 del ris med 2 deler vann i en bolle. Gjerne en bolle med lokk. Sett microen på full varme i 5 minutter. Rør om og sett varmen på halv varme i ca 10-15 minutter. La risen hvile noen minutter før servering.
NB! Oppbevaring av ris og pasta
Ris og pasta er mottagelige for sporedanning av bakterier om de står for lenge på middagsbordet før du setter de til kjøling i kjøleskapet. Å koke risen vil ikke kunne fjerne disse bakteriene så ikke la risen stå ute lenger enn 1 time før du rydder den inn. Ukokt ris inneholder nemlig bakterien bacillus cereus som kan gi matforgiftning, oppkast og diaré.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.