Koketid bulgur – Slik bør du koke bulgur

januar 10, 2023
Sist endret 
januar 25, 2023

Koketid bulgur

Koketid bulgur er som regel rundt 10 minutter men varierer noe ut fra mengde, type og varme du koker på. Desto viktigere er det at bulguren får trekke etter koking og ta til seg vannet i kjelen før du serverer.
Se oppskrift for koketid på bulgur lenger ned.

Hva er bulgur?

Bulgur er en form for korn, som ofte er laget av hvete. Det er en type kokt og tørket hvete, som er malt til en helkornet form og er uten skall og kimen. Bulgur kan brukes i en rekke retter, for eksempel i salater, gryter og som en erstatning for ris eller couscous. Det er rikt på fiber og inneholder en rekke næringsstoffer, inkludert B-vitaminer, jern og magnesium. Det sies også å være lett å fordøye og kan være et godt valg for de som har problemer med å tåle gluten.

hveteaks til durum
Bulgur kommer som regel fra Durumhvete men kan også lages av andre kornsorter som spelt.

Hvor mye bulgur bør jeg beregne per person?

Det kommer avhengig av hva du skal lage med bulgur og hvor mange personer du skal servere. Hvis du skal lage en salat med bulgur, vil du kanskje beregne omtrent 1-1,5 dl. bulgur per person. Hvis du skal lage en form for kjøttrett med bulgur, kan du beregne omtrent 1dl. per person. Det er viktig å huske på at disse er generelle anbefalinger, og at det kan være lurt å justere mengden avhengig av hva slags rett du lager og hvor sultne personene er.

For å koke bulgur gjør du som følger:

Dette trenger du: (per person)

 • Ca. 1 dl. bulgur
 • Ca. 2 dl. vann (eller kylling- eller grønnsaksbuljong)
 • 1/4 ts. salt (valgfritt)

Kok bulbur i en kjele fra Christiana Glassmagasin.

Fremgangsmåte:

 1. Vask bulguren i en sil under kaldt vann.
 2. Tilsett bulgur og litt salt i vannet i en medium stor kjele. La det koke på medium til høy varme.
 3. Når det har kokt opp kan du redusere til lav varme og la bulguren småkoke i omtrent 10 minutter eller til vannet er absorbert og bulguren har myknet.
 4. Ta kjelen av platen og la bulguren stå og godgjøre seg. Koketid bulgur er ca. 5-10 minutter. La lokket være på.
 5. Luft bulguren med en gaffel før servering.

Husk at koketiden kan variere litt avhengig av hvilken type bulgur du bruker. Det kan også være lurt å sjekke pakken for mer detaljerte instruksjoner.

bulgurkorn - koketid bulgur
Bulgur kan minne om ris, men er laget av hvete.

Hvor kjøper man bulgur?

Bulgur kan kjøpes på de fleste matbutikker. Det finnes i ulike størrelser og varianter og selges i poser eller pakker. Bulgur kan også kjøpes i spesialbutikker for mat og krydder som selger spesialiteter fra ulike deler av verden. Du kan også bestille bulgur på nettet fra en rekke nettbutikkerr. Hvis du er usikker på hvor du kan finne bulgur i nærheten av deg, kan du spørre på nærmeste matbutikk eller søke på internett.

Hvor kommer bulgur fra

Bulgur stammer fra Vest-Asia og har vært en viktig del av kostholdet i mange land i regionen i århundrer. Det er særlig populært i Midtøsten og i retter som kjøttboller med bulgur og grønnsaker, og bulgur salat er også populær. I Vesten har bulgur blitt mer vanlig de siste årene som en del av en sunn og variert kost. Bulgur kan lages av ulike kornsorter, men hvetebulgur er den mest vanlige formen.

Ingredienser for bulgursalat
Til bulgursalat kan du bruke rene sunne råvarer. Foto Studio Dreyer Hensley, matprat.no

Her er en enkel oppskrift på bulgursalat med strimlet svinekjøtt:

Oppskriften er hentet fra matprat.no

Ingredienser:

 • Bulgur
 • Vann
 • Løk
 • Hvitløk
 • Tomatpuré
 • Svinekjøtt i strimler
 • Hønsebuljong
 • Spinat
 • Olje
 • Sukker
 • Salt og pepper etter egne smakspreferanser.

Fremgangsmåte:

 1. Brun strimler av svinekjøtt i flere omganger i en varm stekepanne med olje, ca. 2 minutter. Krydre med salt og pepper. Sett kjøttet til side, og hold det gjerne varmt.
 2. Fres løk og hvitløk i litt olje. Ha på tomatpuré, og fres det hele til råsmaken i tomatpuréen er borte, ca. 2 minutter. Bland hønsebuljong ut i varmt vann, og hell den utblandet buljong over i pannen. Kok opp.
 3. Hell i bulgur og la det trekke til den er ferdig, ca. 10 minutter (sjekk koketiden på pakken). Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker.
 4. Vend spinat i bulguren rett før servering. Anrett den på et stort serveringsfat eller en tallerken, og legg kjøttet over til slutt.

Bulgursalat kan spises som en selvstendig rett, eller den kan serveres som tilbehør til kjøtt, fisk eller grønnsaker. Du kan også tilsette andre grønnsaker eller krydder etter eget ønske for å gi salaten en personlig touch.

Varm bulgursalat med strimlet svinekjøtt. Foto: Mari Svenningsen, matprat.no

Er bulgur glutenfritt?

Dessverre er ikke bulgur glutenfritt. Bulgur er ofte laget på durumhvete som også inneholder noe gluten. Bulgur kan også være laget på spelt. Er du intolerant mot gluten kan du forsøke å spise bulgur for å se om du tåler det. Har du cøliaki bør du nok helst la være.

Hva slags næringsinnhold har bulgur?

Bulgur er en god kilde til karbohydrater og har også litt protein og fiber. Her er en oversikt over næringsinnholdet i bulgur:

100 gram bulgur inneholder omtrent 70 gram karbohydrater, 15 gram protein og 8 gram fiber.

Bulgur er også rik på viktige næringsstoffer som folat, jern og magnesium. Det er viktig å huske at næringsinnholdet kan variere avhengig av hvordan bulgur tilberedes og hva slags type bulgur det er.

Se også hvordan du bør koke ris.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu