Hvordan koke pølser perfekt hver gang

januar 21, 2023
Sist endret 
januar 25, 2023

Koke pølser

Koke pølser er et uttrykk som kan forlede den beste. Pølser skal nemlig helst trekke. Det vil si legges i vannet etter at vannet koker og du har skrudd av eller ned på varmen.
Du finner det du trenger å vite om å koke pølser i denne artikkelen.

Her er hvordan du varmer pølser uten at de sprekker.

Det anbefales at du varmer opp pølsene og ikke koker dem. Dette er fordi hvis du koker pølsene lenge risikerer de å sprekke og miste form og struktur. De er selvsagt like godt, men du får ikke den sjarmerende knekken i pølsene når du spiser de. For å unngå at pølsene sprekker bør du la pølsene trekke elle småkoke på lav temperatur. Holder du øye med temperaturen på vannet, eller ser til at det ikke koker når pølsene er oppi kjelen slipper du sprukne pølser.

For å trekke wienerpølser bør du ha en bred og god kjele.

pølser med tilbehør
Pølser er en enkel og populær rett og har stått på bordet mang en banebursdag. Foto: Mari Svenningsen, Matprat.no

Koke pølser i kjele

For å koke pølser i en kjele kan du følge disse trinnene:

1.Fyll en kjele med kaldt vann og pass på at det er god plass til pølsene.

2.Kok opp vannet i kjelen.

3.Når det koker kan du skru ned varmen.

4. Legg pølsene i det varme vannet og la de stå og trekke seg i ca. i 10 minutter.

5. Server pølsene med brød, lomper, sennep og ketchup.

koke pølser i kjele
Trekker du pølser fremfor å koke de unngår du sprukne pølser. Foto: Kai Nordrum, Matprat.no

Hvorfor sprekker pølser?

Pølser sprekker når de tilberedes i for varmt vann. Da kan de sprekke fordi vann og fett fra kjøttet i pølsene øker under koking, og skaper for stort trykk inne i pølseskinnet. For å unngå dette koker du pølsene sakte og forsiktig eller putter de oppi vannet etter det har kokt opp og du har skrudd av varmen. Enkelt!

Tips til hva slags tilbehør kan man ha på?

Det finnes mange forskjellige typer tilbehør som kan brukes på en pølse. Noen eksempler kan være:

  • Sennep og ketchup
  • Rå løk eller sprøstekt løk
  • Majones eller remulade
  • Agurksalat
  • Rekesalat
  • Potetsalat

Dette er bare noen eksempler, det finnes mange flere typer tilbehør som kan brukes. Det er opp til deg å velge hva du liker best! Her er det bare å være kreativ!

pølser med tilbehør
Vær kreativ når du lager pølser så får du en mer spennende smaksopplevelse. Foto Mari Svenningsen, Matprat.no

Se Gildes egen oppskrift på hvordan man bør koke pølser. Det er ingen koketid for pølser ettersom pølser skal trekke kan vi lese.

Hvor lenge bør jeg koke pølser som er frosne?

Det er mulig å koke fryste pølser, og fremgangsmåten er lik som koking av ferske pølser. For å gjøre dette, koker du opp en kjele med vann og fjerner den fra varmen. Så legger du de fryste pølsene i kjelen, og trekker dem i 15-20 minutter.

Hva slags pølser bruker jeg når jeg skal koke pølser?

Det vanligste å bruke når du skal koke pølser er wienerpølser. Du kan også koke røde pølser. De er ikke så vanlig i Norge, men veldig vanlig i f.eks Danmark. Det er også mulig å koke grillpølser og dee fleste andree typer pølser, men vær obs på at smaken kan variere om pølsene er ment for å grilles eller stekes.

pølser med sennep og ketchup
Pølse med ketchup, sennep eller kanskje litt agurksalat?

Hva skjer hvis man spiser kalde pølser?

Det er ikke farlig å spise kalde pølser, så lenge de er laget og lagret på en trygg måte. Kjøttprodukter, inkludert pølser, bør alltid holdes og tilberedt til en temperatur som dreper eventuelle bakterier som kan være til stede.

Det anbefales derfor å varme opp pølser før man spiser dem fordi varmebehandling vil fjerne eventuelle bakterier og redusere risikoen for matforgiftning.

Hva er næringsinnholdet i pølser og er det sunt og spise pølse?

Pølser har en høy konsentrasjon av kjøtt og fett, og derfor er der høye verdier av kalorier og ofte mettet fett. De inneholder også høye nivåer av natrium og konserveringsmidler. Pølser kan også inneholde et bredt spekter av tilsetningsstoffer, som smaks- og fargestoffer, bindemidler og konserveringsmidler.

Det er viktig å merke seg at ikke alle pølser er like, og at det finnes mange varianter tilgjengelig, noen er mer usunne enn andre. For eksempel inneholder pølser laget av magert kjøtt, som fjærkre eller kylling, mindre fett og kalorier enn pølser laget av svin eller oksekjøtt.

Det er viktig å spise pølser med moderasjon og å inkludere en variert kost og fysisk aktivitet i ens livsstil for å opprettholde en god helse. Det er også viktig å undersøke næringsinnholdet i pølsene før du kjøper dem, og å velge alternativer med lavere nivåer av natrium, mettet fett og tilsetningsstoffer.

Her kan du lære hvordan man kan koke svineknoke.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu