Koke krabbe

oktober 1, 2022
Sist endret 
oktober 23, 2023

Skal du i gang for å koke krabbe er det et par ting det er greit å vite. Koketid for krabbene, om du skal koke i ferskvann eller saltvann og om krabbene skal avlives eller kokes levende.
I denne artiklene finner du svaret på alt dette pluss litt til.

koke krabbe

Koketid krabbe

Koketid for krabbe er fra 15-25 minutter avhengig av størrelse. Om du ønsker å sjekke når krabben er ferdig kokt kan du prøve å dra av en av de mindre klørne. Løsner de lett skal krabbene være godt nok kokt.

Hvordan koke krabbe - en rask oppskrift:

 1. Før krabbene skal kokes fyller du opp vann i en kjele, eventuelt krabbekoker så alt er klart.
 2. Kok opp vann og la vannet koke mens du gjør krabbene klare.
 3. Du bør bedøve krabbene før de kan puttes oppi vannet. For å bedøve de kan du gi de et slag med en klubbe eller noe annet passende over hodet, ca. 3 cm. inn fra kanten av skallet bak øynene på krabben. Videre må hodet kløves med kniv. Krabben er da klar for koking. Les mer detaljert om dette på Mattilsynets side om å bedøve krabbe før koking.
 4. Legg krabbene på ryggen for avkjøling i minst 15-20 minutter før de kokes. Dette er et triks for å få kjøttet mer saftig.
 5. Legg krabbene i kokende vann og la det koke i ca 20 minutter. Ikke legg alle oppi vannet med en gang, men legg de i gradvis. Da unngår du at vannet stopper å koke. En pølseklype er et fint verktøy for å håndtere krabbene når de kokes.
krabber i is

Koke krabbe levende?

Som beskrevet i avsnittet ovenfor er den riktige metoden å bedøve krabbe. De skal ikke kokes levende. Unntaket er for enkelte krepsdyr.

Koke krabbe i saltvann eller ferskvann?

Krabber kan kokes i både saltvann og ferskvann så du kan bruke det du har for hånden.
Skal du koke i springvann kan du ha litt salt i vannet. Det er anbefalt fra 35-50 gram salt per liter vann.

Hvor mye koster krabber?

Vår vanligste krabbe, taskekrabbe selges for 13,50,- per kilo. fra fisker. På Meny.no selges kokt krabbe i skrivende stund for 189,- per kilo. Det er også mulig å kjøpe fylte krabbeskjell med krabbekjøtt. På Oda.no koster dette nå 400,- per kilo. Taskekrabbe kalles også rødkrabbe pga. fargen på skallet.

krabbeklør

Kan man spise små krabber?

Minstemålet for krabber fisket i Norge er 11 cm på tvers av ryggen på krabber fisket mellom svenskegrensen i sør til og med Rogaland fylke. Ovenfor Rogaland og nordover for resten av landet skal bredden være på minst 13 cm eller større.

Regler for krabbefiske

Krabber kan fiskes hele året. Det er noen enkle regler for krabbefiske så om du har tenkt til å fiske krabber kan det være en god idè å lese krabbefiske reglene hos Fiskeridirektoratet.

Når er det mest mat i krabben?

På vinteren ved kaldere temperaturer spiser krabbene mindre. Derfor regnes høsten som den beste perioden for å fiske krabbe. Krabbene har da spist seg opp gjennom våren og sommeren for å ha energi til å skifte skall og for å gyte.

Krabbeklør er manges favoritt på høsten. Foto Btrbean2003, Flickr.com

Rensing av kokt krabbe

Hvordan renske krabbe?
Det finnes ulike oppskrifter på hvordan man skal rense krabbe. Her er en enkel guide:

 1. Vri av klørne/bena og fjern haleklaffen.
 1. Trykk opp kanten av benfestet helt nederst bak på krabben til det løsner.
 2. Ta ut krabbehuset fra skallet.
 3. Fjern gjellene på hver side av skallhuset og på ryggskjoldet.
 4. Del krabbehuset på skrå innenfor benfestene. Da får du godt overblikk på hvor kjøttet er.
 5. Fjern paven (krabbens magesekk). Paven er omtrent midt i krabben, litt opp mot øynene.

Her kan du se video av hvordan man renser krabbe.

Sånn spiser du krabbe:

Krabbe er manges favoritt på høsten. Hvordan man spiser krabbe kan være litt ukjent for de fleste som ikke har erfaring. Her er noen tips til deg:

Krabber består av hvitt og brunaktig krabbekjøtt. Den brune delen av kjøttet består blant annet av rogn og fordøyelseskjertelen. Dette kan også spises selv om det har litt kraftigere smak og litt mindre delikat utseende enn det hvite flotte krabbekjøttet.

Skal du ha et krabbelag kan du beregne ca. 1 krabbe pr person med noen krabbeklør i tillegg.
Finn frem en nøtteknekker og hummergafler. En hummergaffel er en liten og tynn gaffel som gjør at du kommer godt til inne i klørne. Nøtteknekkeren brukes for å knekke klørne så man får ut innmaten.

Når du har pirket ut og renset frem det kjøttet du ønsker å servere eller spise kan du legge det på skivene og ha over majones, rømme, sitronsaft og krydderurt, ja det som skulle friste mest.
Under finner du det vanligste tilbehøret til krabber.

Av krabbe kan du lage en mengde spennende retter. Foto: Sara Johannessen, Matprat.no

Tilbehør til krabbelag eller krabbemiddagen

Godt brød eller loff
Majones
Sitron
Dill
Evt. avocado, sitronpepper, senneps, dressing og rømme.

Av drikke er det vanlig å servere hvitvin, øl eller akevitt.

Hva med å prøve kokt asparges som tilbehør? Les mer om å koke aspages her.

Koke krabbe og oppbevaring

Kokt krabbe bør spises rett etter koking. Du kan også lagre de i kjøleskapet i ca. et døgn eller i fryseren i opptil 6 mnd.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu