Å koke asparges kan være utfordrende, men med disse 10 tipsene vil du kunne mestre dette uten å blunke. Les videre for å bli ekspert selv!
1.Råvarer i sesong
Norsk asparges er i sesong fra ca mai til juni, så på denne tiden kan du få de beste råvarer til dine asparges retter. Asparges dyrkes på østlandet, vestlandet og opp til midt-Norge. Asparges skal visstnok være innført til Norge på 1600-tallet. Vi har med andre ord lange tradisjoner med denne anvendelige og sunne grønnsaken.
2. Hvor mange asparges per person?
Skal du koke asparges til selskap eller en liten middag kan du beregne ca 5-10 asparges per person. Ønsker du å lage asparges til tapas eller lignende hvor aspargesen ikke er hoved-tilbehør er det sannsynligvis nok med 2-5 asparges per person.
3.Oppbevaring
Asparges bør oppbevares i rundt 4 grader, i kjøleskap. Fersk asparges er ferskvare og bør ikke oppbevares for lenge før du skal bruke den. For å få den til å holde seg frisk litt lenger kan du pakke inn den nederste delen av aspargesen med litt fuktet papir.
4.Hvordan tilberede asparges?
Asparges kan tilberedes på ulike måter og det finnes en mengde oppskrifter. Det er anbefalt å kutte vekk den nederste delen på aspargesen, ca 2-3 cm. Asparges kan også skrelles. Det gjelder spesielt den hvite aspargesen som har tykkere skall enn den grønne aspargesen. For å skrelle starter du øverst på stilken, rett under blomsten og skreller nedover mot den trevlete delen.
5.Koke asparges
Koketid for asparges vil være litt avhengig av hvit eller grønn og størrelse. Som en tommelfingerregel kan vi si at koketiden er som følger: Grønn asparges koketid: 1-2 minutter (avhengig av tykkelsen) Damping av grønn asparges: 2-4 minutter (avhengig av tykkelsen)
Hvit asparges koketid: 5-6 minutter (avhengig av tykkelsen) Damping av hvit asparges: 3-5 minutter (avhengig av tykkelsen)
6.Hvordan koke grønn asparges?
Grønn asparges kan kokes med lettsaltet vann, ca 1,5 ts. salt per liter vann. Koketiden er ca 2-4 minutter med nedkjøling rett etter. Les mer under tips 5 om nedkjøling. For å sjekke om asparges er passe mør kan du stikke en spiss kniv i stilken underveis. Om kniven ikke møter motstand er aspargesen passe mør.
7.Hvordan koke hvit asparges?
Som nevnt tidligere er koketid for hvit asparges forskjellig fra den grønn. Hvit asparges skal kokes lenger og ikke kjøles ned etterpå. Koketiden er ca 5-6 minutter, men kan også være lenger, opptil 10-12 minutter i noen tilfeller. Tykkelsen på aspargesen, og om den er skrellet har betydning for koketiden. Som med grønn asparges sjekker du med en kniv om aspargesen er passe mør.
8.Etter koking – bruk iskaldt vann
Når du koker eller damper grønn asparges må den kjøles ned raskt. Iskaldt vann (gjerne med isbiter) stopper kokeprosessen. Så for å unngå at aspargesen mister smak og konsistens bør den ta seg et kort bad umiddelbart i iskaldt vann. Det samme gjelder faktisk egg, som du kan lese mer om her. I motsetning til grønn asparges skal hvit asparges ikke kjøles ned i kaldt vann etter koking eller damping. Da blir den faktisk vassen.
9.Dampe asparges
Ønsker du å dampe asparges trenger du en kjele med rist i bunnen. Fyll opp med litt vann og om du ønsker en klump eller to med smør. Kok opp og la det syde lett. Legg så aspargesen oppå risten og damp i 2-4 minutter for grønn asparges og 3-5 minutter for den hvite varianten.
10.Bruk sukker
Hvis du ofte synes at asparges smaker bittert kan du tilsette ca samme mengde sukker som salt, omtrent 1,5 ts. eller en sukkerbit. Smak deg frem til hva som er passe mengde for deg.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.