Koke asparges – kokkens 10 beste tips!

september 23, 2022
Sist endret 
januar 25, 2023

Å koke asparges kan være utfordrende, men med disse 10 tipsene vil du kunne mestre dette uten å blunke. Les videre for å bli ekspert selv!

Asparges i sesong
Asparges er i sesong fra mai til juni.

1.Råvarer i sesong

Norsk asparges er i sesong fra ca mai til juni, så på denne tiden kan du få de beste råvarer til dine asparges retter. Asparges dyrkes på østlandet, vestlandet og opp til midt-Norge. Asparges skal visstnok være innført til Norge på 1600-tallet. Vi har med andre ord lange tradisjoner med denne anvendelige og sunne grønnsaken.

Grønn asparges
Beregn antall asparges per person etter type rett du skal lage.

2. Hvor mange asparges per person?

Skal du koke asparges til selskap eller en liten middag kan du beregne ca 5-10 asparges per person. Ønsker du å lage asparges til tapas eller lignende hvor aspargesen ikke er hoved-tilbehør er det sannsynligvis nok med 2-5 asparges per person.

3.Oppbevaring

Asparges bør oppbevares i rundt 4 grader, i kjøleskap. Fersk asparges er ferskvare og bør ikke oppbevares for lenge før du skal bruke den. For å få den til å holde seg frisk litt lenger kan du pakke inn den nederste delen av aspargesen med litt fuktet papir.

Tilberedning av asparges
De nederste centimeterne er anbefalt å skjære bort.

4.Hvordan tilberede asparges?

Asparges kan tilberedes på ulike måter og det finnes en mengde oppskrifter.
Det er anbefalt å kutte vekk den nederste delen på aspargesen, ca 2-3 cm.
Asparges kan også skrelles. Det gjelder spesielt den hvite aspargesen som har tykkere skall enn den grønne aspargesen. For å skrelle starter du øverst på stilken, rett under blomsten og skreller nedover mot den trevlete delen.

5.Koke asparges

Koketid for asparges vil være litt avhengig av hvit eller grønn og størrelse. Som en tommelfingerregel kan vi si at koketiden er som følger:
Grønn asparges koketid: 1-2 minutter (avhengig av tykkelsen)
Damping av grønn asparges: 2-4 minutter
(avhengig av tykkelsen)

Vi kan anbefale denne kjelen for asparges.

Hvit asparges koketid: 5-6 minutter (avhengig av tykkelsen)
Damping av hvit asparges: 3-5 minutter
(avhengig av tykkelsen)

Asparges nærbilde
Asparges er en sunn og populær grønnsak.

6.Hvordan koke grønn asparges?

Grønn asparges kan kokes med lettsaltet vann, ca 1,5 ts. salt per liter vann. Koketiden er ca 2-4 minutter med nedkjøling rett etter. Les mer under tips 5 om nedkjøling. For å sjekke om asparges er passe mør kan du stikke en spiss kniv i stilken underveis. Om kniven ikke møter motstand er aspargesen passe mør.

Koke hvit asparges
Hvit asparges skal koke lenger enn grønn asparges.

7.Hvordan koke hvit asparges?

Som nevnt tidligere er koketid for hvit asparges forskjellig fra den grønn. Hvit asparges skal kokes lenger og ikke kjøles ned etterpå. Koketiden er ca 5-6 minutter, men kan også være lenger, opptil 10-12 minutter i noen tilfeller. Tykkelsen på aspargesen, og om den er skrellet har betydning for koketiden. Som med grønn asparges sjekker du med en kniv om aspargesen er passe mør.

Isvann
Isvann sørger for at den grønne aspargesen ikke blir vassen etter koking.

8.Etter koking – bruk iskaldt vann

Når du koker eller damper grønn asparges må den kjøles ned raskt. Iskaldt vann (gjerne med isbiter) stopper kokeprosessen. Så for å unngå at aspargesen mister smak og konsistens bør den ta seg et kort bad umiddelbart i iskaldt vann. Det samme gjelder faktisk egg, som du kan lese mer om her. I motsetning til grønn asparges skal hvit asparges ikke kjøles ned i kaldt vann etter koking eller damping. Da blir den faktisk vassen.

hvit asparges
Hvit asparges har en litt annen koketid enn grønn asparges.

9.Dampe asparges

Ønsker du å dampe asparges trenger du en kjele med rist i bunnen. Fyll opp med litt vann og om du ønsker en klump eller to med smør. Kok opp og la det syde lett. Legg så aspargesen oppå risten og damp i 2-4 minutter for grønn asparges og 3-5 minutter for den hvite varianten.

10.Bruk sukker

Hvis du ofte synes at asparges smaker bittert kan du tilsette ca samme mengde sukker som salt, omtrent 1,5 ts. eller en sukkerbit. Smak deg frem til hva som er passe mengde for deg.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu