Koke rødbeter – Hvor lenge får du vite her.

september 2, 2023
Sist endret 
oktober 23, 2023

Rødbeter, en av de sunne grønnsakene som har gått litt under radaren?

Å koke rødbeter er en enkel men fin måte å tilberede denne sunne rotgrønnsaken på. Rødbeten er kjent for sin naturlige sødme og rike farge, og når de blir kokt riktig, kan de være en deilig tillegg til salater, supper og sideretter. I denne artikkelen finner du info om å koke rødbeter, tilberedning, kokeprosessen og hvordan du kan bruke dem i ulike oppskrifter. Enten du er en erfaren kokk eller en nybegynner på kjøkkenet, vil du oppdage hvor enkelt det er å lage deilige kokte rødbeter.

rødbeter i bunt

Hvor lenge skal rødbeter koke

Tiden det tar å koke rødbeter avhenger av størrelsen på rødbetene. Her er en av flere mulige oppskrifter for å koke rødbeter:

 1. Skrell rødbetene hvis ønskelig, selv om dette ikke er nødvendig. Du kan også kutte av stilken og la en bit av stilkene og roten være igjen.
 2. Plasser rødbetene i en stor kjele og dekk dem med kaldt vann.
 3. Kok opp vannet, reduser deretter varmen til middels og la rødbetene småkoke. Tiden det tar vil avhenge av størrelsen på rødbetene:
  • Små rødbeter (ca. 2-3 cm i diameter): 25-30 minutter.
  • Middels store rødbeter (ca. 5-7 cm i diameter): 45-50 minutter.
  • Store rødbeter (over 7 cm i diameter): 60 minutter eller mer.
 4. Sjekk om rødbetene er møre ved å stikke en kniv eller gaffel inn i dem. Hvis de er myke og lett gjennomstikkbare, er de klare.
 5. Fjern rødbetene fra varmen og hell av kokevannet.
 6. La rødbetene avkjøle seg litt før du skrell dem hvis du ikke allerede har gjort det.

Tiden kan variere avhengig av varmekilden, størrelsen på rødbetene og den spesifikke oppskriften du følger. Det er viktig å sjekke rødbetene med jevne mellomrom for å unngå overkoking. Når de er kokt til ønsket mykhet, kan du bruke dem i salater, som tilbehør eller legg til andre retter etter behov.

skjær rødbetene i biter for å korte ned koketiden når du skal koke rødbeter

Hvordan korte ned koketiden for betene?

Skjær rødbetene i biter som passer til tiden du har tilgjengelig eller retten du skal servere. Følg ellers oppskriften overfor. Det kan være et godt tips å fjerne skallet før koking.

Bør man ha salt i vannet når man skal koke rødbeter?

Det er ikke nødvendig å tilsette salt i vannet når du koker rødbeter, men noen mennesker foretrekker å gjøre det for å forbedre smaken. Salt kan bidra til å forbedre den naturlige sødmen i rødbeter. Det er imidlertid helt valgfritt, og du kan tilberede beter med eller uten salt, avhengig av dine personlige preferanser og kostholdsmål.

Hvis du velger å tilsette salt, kan du prøve å bruke omtrent en teskje salt per liter kaldt vann. Dette gir en mild smak uten å oversalte rødbetene. Du kan justere mengden salt etter smak hvis ønskelig. Husk at du alltid kan tilsette salt senere når du bruker de kokte rødbetene i oppskrifter hvis det er nødvendig.

Se vår artikkel om koketid for brokkoli her.

koke rødbeter

Syltede rødbeter

Syltede rødbeter er en deilig og populær måte å konservere og tilberede rødbeter på. Her er hvordan du kan lage syltede rødbeter:

Ingredienser:

Ferske rødbeter

Eddik (vanligvis hvit eddik eller eplecidereddik)

Sukker

Vann

Salt

Krydder (valgfritt, for eksempel pepperkorn eller nellikspiker)

Fremgangsmåte:

Forberedelse av rødbeter: Begynn med å skrelle rødbetene og skjær dem i tynne skiver eller biter, avhengig av din preferanse. Du kan også la noen av de mindre rødbetene være hele eller kutte dem i kvart. Kok deretter rødbetene i lettsaltet vann til de er møre. Dette tar vanligvis rundt 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på rødbetene.

Lage syltelake: I en separat kjele, kombiner eddik, sukker, vann og eventuelle krydder du ønsker å bruke. Vanligvis brukes en blanding av 2 deler eddik til 1 del sukker og 1 del vann. Dette forholdet kan justeres litt etter hva du synes er godt. Varm opp blandingen til sukkeret er helt oppløst og laken begynner å koke.

Sylteprosessen: Legg de kokte rødbetene forsiktig i steriliserte glass. Hell deretter den varme syltelaken over rødbetene, sørg for å dekke dem helt.

Forsegl glassene: Forsegl glassene tett med lokkene og la dem avkjøle til seg under romtemperatur.

Oppbevaring: Når glassene har kjølt seg ned, bør du oppbevare dem i kjøleskapet i minst noen få dager før du åpner dem. Dette gir rødbetene mer tid til å marinere og utvikle smak.

Syltede rødbeter er en flott måte å bevare rødbeterens gode smak og tekstur, og de kan brukes som en deilig topping på salater, i smørbrød, eller som en egen siderett. De har også en lang holdbarhet i kjøleskapet og kan nytes i flere uker.

Se også koketid for asparges.

Rødbeter er en sunn rotgrønnsak

Hvorfor er rødbeter sunt

Rødbeter er en sunn rotgrønnsak som gir flere helsefordeler på grunn av sitt næringsrike innhold. Her er noen grunner til hvorfor rødbeter anses som sunne:

Fiberrik: Rødbeter inneholder en betydelig mengde kostfiber, spesielt hvis de spises med skallet på. Fiber er viktig for god fordøyelse og kan bidra til å opprettholde en sunn vekt.

Lavt kaloriinnhold: Rødbeter er relativt kalorifattige, noe som gjør dem til et godt valg for de som ønsker å kontrollere vekten.

Rik på vitaminer og mineraler: Rødbeter er en kilde til viktige næringsstoffer, inkludert vitamin C, folat (B-vitamin), kalium og jern. Disse næringsstoffene er avgjørende for en rekke kroppsfunksjoner, inkludert immunsystemet, energiproduksjon og blodtrykkregulering.

Antioxidanter: Rødbeter er rike på antioksidanter, spesielt betanin, som gir dem den karakteristiske røde fargen. Antioksidanter hjelper til med å bekjempe frie radikaler i kroppen, noe som kan beskytte cellene mot skade og redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Senker blodtrykket: Flere studier har indikert at inntak av rødbeter eller rødbetesaft kan bidra til å senke blodtrykket på grunn av sitt høye innhold av nitrat. Nitrat omdannes til nitritt i kroppen, som kan bidra til å slappe av blodårene og forbedre blodsirkulasjonen.

Forbedrer utholdenhet: Noen idrettsutøvere bruker rødbetesaft som et naturlig middel for å øke utholdenheten. Nitratene i rødbeter kan bidra til å forbedre oksygentilførselen til musklene, noe som kan øke utholdenheten under trening.

Mulige betennelsesdempende effekter: Det er også noen bevis på at forbindelser i rødbeter kan ha betennelsesdempende egenskaper, som kan være gunstige for mennesker med betennelsesrelaterte tilstander.

Det er viktig å merke seg at rødbeter, som alle matvarer, bør inngå som en del av en balansert diett for å dra full nytte av deres helsefordeler. Du kan inkludere rødbeter i salater, supper, smoothies eller som siderett for å nyte deres næringsstoffer og smak.

Fotokreditering fremhevet/toppbilde: matprat.no

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu