Brokkoli er med rette blant vår mest populære grønnsaker. Smekkfull av gode næringsstoffer, visuelt fristende på tallerkenen og god på smak. Se våre 10 tips for å koke brokkoli på beste måte.
1.Tilberede brokkoli
Du starter med å skjære av stilkenden. Fjern de små bladene som du finner langs stilken. Om du ønsker kan du også skrelle stilken på brokkolien. Denne oppskriften er for fersk brokkoli. Frossen brokkoli er ferdig behandlet. Kutt brokkolien i passende biter i forhold til det du skal servere.
2.Hvor lenge skal brokkoli koke?
Fersk brokkoli skal kokes i ca. 2-3 minutter. Sjekk gjerne med en spiss kniv om brokkolien er passe mør.
3.Hvordan koke frossen brokkoli?
Frossen brokkoli koker du på følgende måte: Kok opp vann med litt salt og putt brokkoli i vannet. Vannet vil da slutte og koke. Når vannet koker igjen er brokkolien ferdig og du kan slå av platen. Husk å sjekk med en gaffel eller spiss kniv om brokkolien virker passe mør.
Om du ikke ønsker å koke brokkoli kan du la brokkolien trekke i cirka 3 minutter etter oppkok. Trekk kjelen av platen og sjekk med en spiss kniv om brokkolien er er ferdig.
5.Hvordan dampe brokkoli?
Putt brokkoli biter i en kjele og fyll på med litt lettsaltet vann, ca. 0,5 ts. Vannet skal bare så vidt dekke bunnen av kjelen. Husk lokk, men la det være en liten sprekk så det kan fordampe ut av kjelen. Damp brokkolien i 2-4 minutter. Hell av eventuelt overflødig vann.
5.Hvordan smørdampe brokkoli?
Fyll litt vann i en kjele og sett på svak varme. Putt oppi ønsket mengde smør, et par mellomstore biter er normalt sett passelig. Rør rundt når smøret smelter. Legg i brokkoli bitene og gi brokkolien et oppkok på ca 2-4 minutter.
6.Forvelle brokkoli
Er du blant dem som elsker å så og høste egen mat er brokkoli en spennende grønnsak å plante i hagen. Skyll og rens for å fjerne sand og rusk. For å forvelle brokkoli skal du la den fosskoke i 3 minutter. Avkjøl den i isvann rett etterpå og frys ned i poser raskest mulig. Les mer om forvelling av brokkoli her.
7.koke brokkoli og blomkål sammen
Blomkål har litt lenger koketid enn brokkoli og buketter/biter av blomkål bør koke i ca 7-9 minutter. La derfor blomkål koke 3-4 minutter før du heller oppi brokkoli bukettene. La det koke 3-4 minutter til så skal begge deler være ferdig. Sjekk med en spiss kniv om det er passelig motstand i både brokkoli og blomkål. Et lite triks du kan gjøre for å samkoke både brokkoli og blomkål like lenge er å kutte blomkålen i mindre biter enn brokkolien.
8.Koke brokkoli i microbølgeovn
Brokkoli kan faktisk kokes i micro. For å koke brokkoli i microbølgeovn trenger du en god skål som tåler varme. Ha i noen få spiseskjeer med vann og sett ovnen på 5-6 minutter på høy varme/kokeprogram. Ikke overdriv mengden brokkoli, men prøv deg frem med hva som passer med din micro.
Brokkoli er blant våre sunneste grønnsaker!
Brokkoli inneholder: - Fiber - Vitamin C og vitamin A - Kalium - Kalsium - B6 - Karotenoider - Antioksidanter - Magnesium - Fosfor - Sink - Jern
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.