8 tips for å koke brokkoli

september 24, 2022
Sist endret 
august 22, 2023

Brokkoli er med rette blant vår mest populære grønnsaker. Smekkfull av gode næringsstoffer, visuelt fristende på tallerkenen og god på smak. Se våre 10 tips for å koke brokkoli på beste måte.

tilberede brokkoli før koking
Skjær brokkolien i passende store buketter.

1.Tilberede brokkoli

Du starter med å skjære av stilkenden. Fjern de små bladene som du finner langs stilken. Om du ønsker kan du også skrelle stilken på brokkolien. Denne oppskriften er for fersk brokkoli. Frossen brokkoli er ferdig behandlet. Kutt brokkolien i passende biter i forhold til det du skal servere.

2.Hvor lenge skal brokkoli koke?

Fersk brokkoli skal kokes i ca. 2-3 minutter. Sjekk gjerne med en spiss kniv om brokkolien er passe mør.

koke frossen brokkoli

3.Hvordan koke frossen brokkoli?

Frossen brokkoli koker du på følgende måte: Kok opp vann med litt salt og putt brokkoli i vannet. Vannet vil da slutte og koke. Når vannet koker igjen er brokkolien ferdig og du kan slå av platen. Husk å sjekk med en gaffel eller spiss kniv om brokkolien virker passe mør.

En kjele med belegg er enkel å rengjøre etter bruk.

Koke brokkoli eller la den trekke?
Brokkoli kan trekke i ca 3 minutter fremfor å kokes om du er redd for å overkoke den.

4.La brokkoli trekke fremfor å koke?

Om du ikke ønsker å koke brokkoli kan du la brokkolien trekke i cirka 3 minutter etter oppkok.
Trekk kjelen av platen og sjekk med en spiss kniv om brokkolien er er ferdig.

dampe brokkoli
Dampe eller smørdampe brokkoli vil gjøre så brokkolien mister færre av næringsstoffene.

5.Hvordan dampe brokkoli?

Putt brokkoli biter i en kjele og fyll på med litt lettsaltet vann, ca. 0,5 ts. Vannet skal bare så vidt dekke bunnen av kjelen. Husk lokk, men la det være en liten sprekk så det kan fordampe ut av kjelen. Damp brokkolien i 2-4 minutter. Hell av eventuelt overflødig vann.

5.Hvordan smørdampe brokkoli?

Fyll litt vann i en kjele og sett på svak varme. Putt oppi ønsket mengde smør, et par mellomstore biter er normalt sett passelig. Rør rundt når smøret smelter. Legg i brokkoli bitene og gi brokkolien et oppkok på ca 2-4 minutter.

Brokkoli kan forvelles og fryses.

6.Forvelle brokkoli

Er du blant dem som elsker å så og høste egen mat er brokkoli en spennende grønnsak å plante i hagen. Skyll og rens for å fjerne sand og rusk. For å forvelle brokkoli skal du la den fosskoke i 3 minutter. Avkjøl den i isvann rett etterpå og frys ned i poser raskest mulig. Les mer om forvelling av brokkoli her.

7.koke brokkoli og blomkål sammen

Blomkål har litt lenger koketid enn brokkoli og buketter/biter av blomkål bør koke i ca 7-9 minutter. La derfor blomkål koke 3-4 minutter før du heller oppi brokkoli bukettene. La det koke 3-4 minutter til så skal begge deler være ferdig. Sjekk med en spiss kniv om det er passelig motstand i både brokkoli og blomkål. Et lite triks du kan gjøre for å samkoke både brokkoli og blomkål like lenge er å kutte blomkålen i mindre biter enn brokkolien.

Legg brokkoli i skål med litt vann nederst for å koke brokkoli i microovn.

8.Koke brokkoli i microbølgeovn

Brokkoli kan faktisk kokes i micro. For å koke brokkoli i microbølgeovn trenger du en god skål som tåler varme. Ha i noen få spiseskjeer med vann og sett ovnen på 5-6 minutter på høy varme/kokeprogram. Ikke overdriv mengden brokkoli, men prøv deg frem med hva som passer med din micro.

Brokkoli er blant våre sunneste grønnsaker
Brokkoli er blant våre sunneste grønnsaker.

Brokkoli er blant våre sunneste grønnsaker!

Brokkoli inneholder:
- Fiber
- Vitamin C og vitamin A
- Kalium
- Kalsium
- B6
- Karotenoider
- Antioksidanter
- Magnesium
- Fosfor
- Sink
- Jern

Se også hvordan du bør koke asparges.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu