Skal du koke poteter bør du være obs på hvilken type du har kjøpt. Poteter har nemlig ikke lik koketid og man skiller gjerne på melne og kokefaste poteter.
Hvor lenge skal poteter koke?
Poteter flest trenger en koketid på mellom 15-25 minutter. Enkelte sorter kan du la trekke i 20-25 minutter. Det kommer an på sorten. Nedenfor er en liste på alt du trenger å vite.
Før koking
Sjekk om potene er vasket eller ikke. Hvis ikke, gi de en dusj med vann og skyll av jord og sand. Du kan deretter skrelle de eller la skallet sitte på mens de kokes. Nypoteter trenger ikke å skrelles men kan gjerne skrubbes og vaskes godt. Poteter som kokes med skallet på beholder konsistensen best. I skallet finnes også vitaminer. Mange poteter kan spises med skallet på. Vanligst med nypoteter, bakte eller grillede poteter.
Hvordan koke poteter uten skall
Poteter uten skall kan løsne og dele seg litt. Spesielt om de kokes for lenge. Melne poteter er lettest å koke med skall. Er du ikke så glad i å skrelle varme poteter kan det være greit å skrelle potetene før du skal koke de. Skallet løsner enklere når de er kokt, men med en god potetskreller går det fort å skrelle rå poteter også.
Når man snakker om nypoteter er det som oftest de gule potetene med tynt skall man mener. Dette er kokefaste poteter som kokes på ca. 10-15 minutter, med mindre potetene er veldig store. La det være vann opp til toppen av potetene og la det småkoke til de er passe myke. Du kan sjekke hardheten med en kniv eller gaffel.
Saltkokte poteter
Saltkokte poteter, såkalte kanaripoteter lager du ved å ha en stor slump salt oppi kokevannet. Faktisk så mye som 2-3 dl grovt salt. Bruk gjerne små poteter. Saltkokte poteter passer godt til grilling eller tapas.
Koke Mandelpoteter
Mandelpoteter kan kokes på litt ulike måter. Enten kan du la de fosskoke i 8-10 minutter, avhengig av størrelse. Små poteter trenger kortere koketid enn store. En annen variant er å koke mandelpotetene i 5-6 minutter, skru av varmen og deretter la de trekke i ca 5 minutter til.
Koke Asterix poteter
Asterix er blant de kokefaste potetene og har en koketid på ca 25 minutter. Det anbefales å koke med skallet på ettersom det er næringsstoffer på innsiden av skallet. Passer godt til grilling/baking men mindre godt til å lage potetstappe av.
Koke Beate poteter
Beate er blant vår vanligste potetsort og kokes på mellom 15-25 minutter ettersom størrelsen på potetene. Beate er også en kokefast potet og kan lagres lenge. Det anbefales damping etter koking for best resultat. Forutenom tilbehør til middagsretter er Beate egnet for pommes frites.
Koke Folva poteter
Kokefast potetsort som kan kokes ca. 15-20 minutter og dampes etter vannet er helt av. Sjekk med en spiss kniv eller gaffel om potetene er passe myke. Folva egner seg godt til salater, gryteretter eller supper.
Koke Kerrs pink poteter
Kerrs pink er en melen potetsort som trenger litt forsiktig koking for ikke å sprekke. Derfor anbefales det ikke å skrelle potetene før koking, men det er fullt mulig å få til med litt varsom behandling. Koketid er fra 10-15 minutter med 5 minutters trekking i vannet tilslutt. Det er også mulig å koke opp vannet for så å la de trekke i 20-25 minutter.
Koke Pimpernell poteter
Pimpenell koker du omtrent som Kerrs pink, forsiktig varme i 10-15 minutter. Generelt skal poteter ikke fosskoke men småputre for å unngå at de sprekker. Pimpernell kan også trekke etter koking i ca. 5 minutter eller kun trekke i ca 20 minutter etter et oppkok.
Koke Ringeriks poteter
Ringeriks potet er en liten potetsort som er lettkokt. Den er best å koke med skallet på grunnet de små fordypningene i skallet. Kok de i ca. 10-12 minutter. Sjekk om de er ferdig med en spiss kniv eller en potetstikker. La de dampe fra seg noen minutter i en kjele med lokk.
Koke Gulløye poteter
Gulløye poteten egne seg godt for dampkoking. Legg en rist i bunnen av kjelen og fyll vann opp til toppen av risten. Kok i ca 15-20 minutter. Gulløye egner seg for potetstappe, supper og gryteretter.
Hvordan redusere koketid for poteter?
Om du ønsker å få potetene ferdig i en fei er det bare å skru varmen opp til maks og dele opp potetene i små biter. Da kan du redusere opptil halvparten av koketiden. En annen fordel er at du slipper å dele opp poteten når den skal spises. Det er også mulig å koke poteter i microovn.
Hvordan sjekke om potetene er ferdig?
Står du på kjøkkenet og lurer på når potetene er ferdig er det en enkel metode for å sjekke det. Finn frem en spiss gjenstand, en spiss tynn kniv fungerer bra. Gaffel kan også brukes. Stikk forsiktig ned i potetene, gjerne flere om de har ulik størrelse. Er potetene ferdig går det lett. Hvis det er litt motstand må potetene koke litt lenger.
Servering
Når potetene har kokt en stund, skru ned varmen og la potetene hvile litt før servering. Poteter kan serveres med salt og pepper, med dill, timian eller andre urter og krydder. Poteter har ulik smak og konsistens, så prøv deg frem eller søk etter inspirasjon og oppskrifter på sider som; meny.no eller matprat.no
Er det sunt å spise poteter?
Ja, potet er sunt å spise men som med det meste av annen mat; alt med måte. Poteter inneholder fiber, vitamin C, vitamin B, kalium, jern mm. I poteter er det også karbohydrater, men det meste av dette er stivelse. Husk at en del av potetens næringsstoffer også sitter i skallet.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.