Fårikål koketid er ingen stor hemmelighet. Når det nærmer seg høst er det mange som googler dette for å servere det perfekte fårikålkjøtt til sine gjester.
Fårikål koketid: Hvor lenge skal fårikål koke?
Eksperter hevder at fårikålens koketid ligger på rundt 2,5 timer. Dette er avhengig av mengden vann, varme, type kjøtt og flere andre faktorer. Du tenker kanskje at dette begynner å høres avansert ut, men et triks for å kunne avgjøre om kjøttet er mørt og passe kokt er å se om kjøttet begynner å slippe benet. Det sies også at kålen brunes når kjøttet er ferdig kokt. Det er ingen fare å koke fårikålen lenger enn 2,5 timer. Heller for lenge enn for kort.
I likhet med pinnekjøtt, koteletter og andre kjøttretter med mye ben bør du beregne ca 400 gram kjøtt per person. Når bena fjernes får du perfekt mengde kjøtt for de aller fleste. Fårikål kjøtt er normalt sett kjøtt av lam.
Hvordan lage fårikål? Her er en klassisk oppskrift.
Luer du på hvordan du lager fårikål? Følg denne klassiske fårikål oppskriften.
Start med hodekålen. Skjær den i passe store biter/båter. Ytterst kan det være litt stygge blader. Disse kan du fjerne. Skyll gjerne kålen i vann for å fjerne eventuell sand eller jord. Når du har gjort klart kålen er det tid for kjøttet.
Sorter kjøttstykkene slik at de bitene med mest fett kan plasseres nederst i en stor kjele med fettsiden ned. Legg kjøtt og kål annen hver gang til du er i mål. For tykkere saus/sjy kan du også spe på med litt hvetemel mellom lagene, eventuelt annet egnet glutenfritt mel. Sørg også for å strø salt og pepper mellom lagene. Bruk hel pepper.
Til slutt fyller du på med vann og legger lokket på kjelen. Vannet skal bare syde og småkoke så ikke ha på for høy varme. La fårikålen trekke minst 2 timer. Når kjøttet løsner fra benet er det mørt og klart for servering.
Server helst fårikålen rykende varm med kokte poteter eller annet tilbehør du setter pris på.
Ingredienser til oppskriften
For å lage fårikål til fire personer trenger du følgende: - 2 kg fårikålkjøtt - 2 kg hodekål - 5 ts med hel sort pepper - 2 ts med salt - 3-10 dl vann (les neste avsnitt for mer info) - hvetemel/annet glutenfritt mel, hvis du ønsker en litt tykkere saus/sjy.
Hvor mye vann i fårikål gryta?
Anbefalingene om mengde vann varierer. Derfor spør mange seg om hvor mye vann i fårikål gryta skal jeg ha? De fleste oppskrifter sier gjerne 2-3 dl men merk at du bør følge med på vannmengden uavhengig av hva oppskriften sier for å unngå at det tørrkoker og brenne seg. Koketids anbefaling er derfor å bruke litt mer vann enn oppskriften sier, eksempelvis 5-8 dl med vann. Følg uansett med på kokingen underveis.
Hvordan varme opp fårikål?
Kok opp i en kjele med lokk på svak varme. Bruk litt tid så alt blir gjennomvarmt og pass på at det er litt vann i bunnen av kjelen når det koker. Den beste smaken får du oftest på dag 2 eller 3 når smaken har satt seg.
Hvor lenge holder fårikål seg i kjøleskapet?
Når fårikålen er ordentlig avkjølt dannes det gjerne et fettlag på toppen. Dette kan tas av og kastes (ikke skyll det ned i vasken). Deretter bør retten oppbevares kaldt i kjøleskap. Du kan også lagre fårikål i fryseren for noen måneder om du ha laget for mye. Anbefalt oppbevaringstid er 4-5 dager, men en uke kan også gå helt fint.
Bonus tips!
Visste du at det finnes en egen liten beholder for de hele pepperkornene? Det kalles pepperkoker og får kjøpt til rundt en femtilapp i de fleste butikker som har kjøkkenutstyr. Fordelen med denne lille innretningen er at vannet får den gode peppersmaken og pepperkornene ligger godt bevart i beholderen slik at man bare kan plukke opp pepperkokeren og dermed fjerne kornene så man slipper å spise de. Noen tenker nok at pepperkornene er en del av den visuelle opplevelsen og sjarmen med fårikålen som rett.
Norges nasjonalrett
Som det står i tittelen er fårikål faktisk vår nasjonalrett. Denne tradisjonsrike middagsretten har blitt kåret til Norges nasjonalrett to ganger. Den første gangen i 1974 og forrige gang i 2014.
Fårikålens dag
Visst du at fårikålen har fått sin egen dag? Den siste torsdagen i september er det altså duket for en smak av fårikål.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.