Pinnekjøtt koketid: perfekt pinnekjøtt på 1-2-3

september 10, 2022
Sist endret 
oktober 27, 2023

Pinnekjøtt koketid: Lurer du på hvor lenge du skal koke pinnekjøtt får du alle svar og litt til i denne artikkelen. Pinnekjøtt er manges favoritt til jul og noen jukser nok litt og nyter denne nasjonalretten også flere ganger i året.

Pinnekjøtt koketid - fyll på med vann
Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Hvor lenge skal man koke pinnekjøtt?

Koking eller damping av pinnekjøtt tar som regel 2-3 timer.
Hvordan pinnekjøtt skal tilberedes er det riktignok ulike meninger om men den klassiske måten å tilberede pinnekjøtt på er damping over bjørkepinner eventuelt en rist av metall som man legger i bunnen av kjelen.

Pinnekjøtt før damping
Foto: Matprat

Hvor mye pinnekjøtt per person?

Man beregner gjerne ca 400 gram pinnekjøtt per person. Dette kommer selvsagt an på personen som skal innta måltidet. 400 gram høres kanskje mye ut, men husk at en del av vekten er ben som ikke spises.

Røkt eller urøkt pinnekjøtt?

Når du skal lage pinnekjøtt velger du enten røkt eller urøkt. Som med det meste innen mat er det forskjellige meninger om man hva man bør velge. Som hovedregel kan man si at det røkte pinnekjøttet er mørere enn det som bare er tørket. Pinnekjøtt som er røkt tar noe kortere tid å tilberede enn tørket urøkt pinnekjøtt.

Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Hvor lenge skal pinnekjøttet ligge i vann?

Kjøttet må vannes godt ut før koking pga. det høye saltinnholdet. Vanner du det ikke ut vil det smake fryktelig salt, så ikke glem dette før du skal koke pinnekjøttet. Vann ut pinnekjøttet i ca 30 timer (et døgn går nok også bra) og husk å bytt vann 1-2 ganger underveis, så du får vekk mest mulig salt. Bruk kaldt vann når du fyller på nytt.

koketid for pinnekjøtt kan variere fra ca 2-4 timer.
Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Damping av pinnekjøtt

Damping av pinnekjøtt er den klassiske og vanligste måten og lage pinnekjøtt på. Et godt tips for å se når pinnekjøttet er ferdig og klart for å spises er å se om kjøttet løsner fra benet. Dette pleier å skje når kjøttet har dampet i ca. 3 timer. Pinnekjøttets koketid kan variere så ikke sett klokka på akkurat 3 timer men følg med underveis.

Fremgangsmåte

Slik går du frem etter at kjøttet er ferdig utvannet:
1. Finn frem en stor kjele som rommer mye. Dette er en god kjele!
2. Legg bjørkepinner eller en metallrist i bunnen av kjelen.
3. Fyll på med vann opp til toppen av pinnene/risten
4. Plasser pinnekjøttet (stable) det slik at det ligger akkurat over vannet.
5. Pinneekjøtt koketid, ca. 2-3 timer - kjøttet nærmer seg ferdig.

NB! Husk også å sjekke innimellom at det er nok vann så det ikke tørrkokes. Bjørkepinner vil bygge høyere slik at du ikke trenger å etterfylle vann like ofte. Pinnene er firkantet og fine å stable i kjelen. De fås kjøpt på dagligvarebutikker rundt juletider, om du ikke vil lage dem selv.

Alt du trenger til julemiddagen. Pinnekjøtt med tilbehør.
Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Koking av pinnekjøtt

Enkelte velger å koke pinnekjøttet og mener at det blir vel så mørt, om ikke enda mørere enn ved å dampe. Når pinnekjøttet kokes blir vannet fettholdig og kjøttet mørt og saftig.
Kanskje verdt et forsøk til tross for at det strider mot en rekke tradisjoner?

Stek pinnekjøtt i ovn noen få minutter før servering
Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Avslutt med en runde i stekeovnen

Om du ønsker kan du behandle kjøttet så det blir litt mindre bløtt kan du la det ta en tur innom stekeovnen rett før servering. La kjøttet få noen minutter høyt i ovnen så sørger du for en perfekt konsistens på kjøttet.

Tilbehør som passer sammen med pinnekjøttet

Pinnekjøtt serveres ofte sammen med kokte poteter eller potetmos som gir en god smakskontrast til salt kjøtt. Kålrotstappe av kålrot, gulrot, melk og litt smør er mye brukt. Kålrabistappe kan du enkelt lage selv eller kjøpe ferdig på butikken. Rotmos kan også brukes. Smak til med salt og pepper. Bon apetitt!

Pinnekjøtt med kålrotstappe
Foto Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Hva slags saus passer til?

Til pinnekjøtt kan man lage en enkel sjysaus (eventuelt en ferdig-kjøpt sjysaus). I begge tilfeller passer det fint å blande inn noe av de fettholdige vannet fra pinnekjøtt kokingen.
Ingredienser til sjysaus: smør, mel, sjy fra pinnekjøttet, pepper, salt og eventuelt persille.


Hvilket pinnekjøtt er best? Se best i test fra 2021

Se kiwi sin test av pinnekjøtt fra 2021 her.
Her er testen fra TV2.
Test. no med flere tester av pinnekjøtt samlet fra 2020.

Mosing av kålrotstappe
Foto: Matprat / Studio Dreyer-Hensley

Oppskrift på kålrabistappe

Avslutningsvis kommer en kort oppskrift på kålrabistappe.
Du trenger: 1 kg kålrot, 2-3 gulrøtter, smør, melk, salt og pepper. Evt Muskat.

Gjør som følger:

1. Skrell kålrot og del den i passe store biter. 

2. Kok kålroten til den er myk i en kjele med vann.

3. Hell av vannet og mos kålrotbitene med en potetstamper eller en gaffel om du ikke har det. Ha i melk og smør, salt, pepper og eventuelt muskat.

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu