Hvordan koke gulrøtter: En enkel guide med treffsikre tips!

oktober 22, 2022
Sist endret 
januar 29, 2023

Tilberede gulrøtter

Gulrøtter er en fantastisk grønnsak som er rik på næringsstoffer, som fiber, vitaminer, og en stor kilde til vitamin A. De er også en av de enkleste grønnsakene å tilberede. Det er mange måter å tilberede gulrøtter på, men den beste måten å koke dem. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan du koker gulrøtter på en enkel og effektiv måte, og vi gir deg også noen klassiske tips som vil hjelpe deg å mestre det som er en av våre mest populære grønnsaker.

Tilberedning av gulrøtter. Foto: Marte Garmann / frukt.no

Hvordan koke gulrøtter?

Gulrøtter er blant de mest allsidige grønnsakene vi har. De kan tilberedes på en rekke måter, fra damping til steking.

Trinn 1: Skrell gulrøttene: Gulrøtter kan skrelles både som rå og kokte, men er enklest å skrelle før de kokes ettersom de da ikke er varme og skallet er fastere.
Trinn 2: Kutt gulrøttene: Når du har skrellet gulrøttene, kan du kutte dem i passende biter. Jo mindre biter jo raskere koketid.
Trinn 3: Kok opp vann i en kjele og ha litt salt i. Putt gulrøttene i vannet når det koker og vent omtrent 10 minutter. Prøvestikk med gaffel underveis til det er litt myk motstand i gulroten.

Koking av gulrøtter. Foto: Marte Garmann / frukt.no

Hvor lenge skal gulrøtter koke?

Gulrøtter skal kokes til de er møre og lett gjennombores med en gaffel. Du vil ikke at de skal være grøtaktige eller falle fra hverandre. Dette gjelder for både ferske og frosne gulrøtter.
Ferske gulrøtter: Mellom 10-20 minutter er normal koketid for hele ferske gulrøtter. 
Frosne gulrøtter:  2-5 minutter vanlig koketid for frossen gulrot (avhengig av størrelse)Felles for både ferske og frosne gulrøtter er at eneste fasit for koketid er å kjenne med gaffel eller noe annet passende om gulrøttene virker passe myke. Her spille også dine egne preferanser inn. Husk at koktiden endres (kortes ned) dersom du kutter gulroten i mindre deler, skiver eller staver.

Mange setter pris på å dampe gulrøtter, med smør og salt.

Slik kan du dampe gulrøtter

Damping av gulrøtter er en super metode hvis du vil beholde mest mulig av næringsstoffene som til dels vil havne i vannet ved koking. Putt ferdig skrellede biter av gulrot i en kjele og fyll opp et par cm med vann. Du kan også legge gulrøttene på en rist og la vannet være på nivå med risten. Bruk lokk og kok til gulrøttene er møre. Når du damper gulrøtter kan du gjerne ha smør og salt i vannet. Smørdampede gulrøtter er manges favoritt blant kokte grønnsaker.

Kok gulrøtter i en kjele med lokk.

Koke gulrøtter og poteter sammen

Gulrøtter og poteter kombineres ofte i oppskrifter for deres sødme og smak, men du kan også koke dem sammen for å lage en mer næringsrik siderett. Poteter og gulrøtter kan fint kokes sammen, men poteter trenger lenger tid. Vent derfor til potetene er halvkokte før du har gulrøttene i grytevannet.

koke gulrøtter og brokkoli sammen
Du kan fint koke gulrøtter og brokkoli sammen.

Koke gulrøtter og brokkoli sammen

Hvor lenge skal gulrøtter og brokkoli kokes sammen? Svaret på dette spørsmålet er "til de blir myke". Hvis du vil forsikre deg om at grønnsakene er møre uten å sjekke så mye underveis, må du koke dem opptil 20 minutter. 

1. Skjær gulrøttene og brokkolien i omtrent like store biter.

2. Ha grønnsakene i en kjele og dekk dem med vann.

3. Kok opp vannet.

4. Kok grønnsakene i ca 10-20 minutter.

koketid rosenkål
Rosenkål kan kokes sammen med gulrot men har normalt sett litt kortere koketid.

Koke gulrøtter og rosenkål sammen

Den enkleste måten å tilberede disse grønnsakene på er å koke dem sammen. Du må kutte rosenkålen i to eller fire, avhengig av størrelsen. Deretter må du kutte gulrøttene i tilsvarende store biter.  Grønnsakene bør småkoke på middels varme i ca. 10-20 minutter. Du kan koke dem til de er myke nok til at de lett kan stikkes igjennom med en gaffel.

Se vår artikkel om å koke rosenkål

Blomkål og gulrøtter kan kokes sammen.

Koke gulrøtter og blomkål sammen

Gulrøtter og blomkål har i utgangspunktet litt ulik koketid, men med gode forberedelser kan du koke de sammen med lik koketid. Her er hvordan du gjør det:
1. Plukk av blomkål bladene og skjær blomkålbukettene til passende størrelser.
2. Skrell gulrøttene og skjær av endene.
3. Del gulrøttene i mindre biter/staver.
4. Kok opp med salt og la det koke i minst 7-10 minutter.
5. Sjekk med gaffel om grønnsakene er ferdig kokt.

Skjær i skiver eller mindre biter om du skal koke gulrøtter i mikro.

Koke gulrøtter i mikro

Vask og skrell gulrøttene. Skjær gulrøttene i biter som er omtrent like store. Bruk en halv kopp vann og hell i en mikrobølgeovnsikker skål. Legg gulrøttene opp i skålen og dekk til med lokk eller plastfolie. Sett mikroen på full effekt i ca. 5 minutter. Prøvestikk med en gaffel eller spiss kniv for å se om gulrotbitene har blitt passe møre.

kokt gulrot puré
Gulrot puré err næringsrik kost for babyen.

Hvordan lage gulrøtter til babyen

For å lage gulrøtter til babyen trenger du bare å skrelle gulroten, kutte den i små biter og koke den i vann. Du trenger ikke tilsette andre ingredienser men kan blande i f.eks eplejuice.
De kokte gulrot bitene kan også moses.

Gulrøtter i sandholdig jord
Gulrøtter inneholder mye gode næringsstoffer.

Er gulrøtter sunt?

Gulrøtter er en næringsrik grønnsak som er rik på vitamin a, vitamin k, vitamin b6, vitamin c og kalsium. de er også svært lave i kalorier. de er en god kilde til fiber og inneholder massevis av antioksidanter. Faktisk så frigjøres antioksidanter ved koking, hele tre ganger så mye som når gulrøttene er rå. Derfor kan du koke gulrøtter med god samvittighet!

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu