Koketid søtpotet – så lenge bør du koke søtpotet

desember 26, 2022
Sist endret 
desember 26, 2022

Tiden det tar å koke søtpoteter avhenger av størrelsen på potetbitene. Små søtpotetbiter kan koke på ca. 10-15 minutter, mens store potetbiter kan ta opptil 30 minutter.

Hva er søtpotet?

Søtpoteter(Ipomoea batatas) er en type rotgrønnsak som hører til i vindelfamilien. Den vokser under jorden og er kjent for sin søte, milde smak og gul-orange farge. Den har en søtlig, noe nøtteaktig smak og en gyllen oransje farge. Søtpotetene dyrkes i varme og fuktige klima, spesielt i Sør-Amerika, Afrika og Asia. Søtpoteten har en lang, tykk rot med en rosa, oransje eller gul skall, avhengig av sorten. Den brukes ofte som en erstatning for vanlig potet i mange retter, og den er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Søtpoteter kan spises både rå og kokt, og den kan brukes i salater, supper, gryter, stekt eller bakt.

dyrking av søtpotet
Søtpotetene dyrkes i varme og fuktige klima, spesielt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Hvordan tilberede søtpotet?

Det finnes mange måter å tilberede søtpoteter på. En enkel måte er å skylle søtpoteten grundig, og deretter skjære den i passe store skiver eller terninger. Om du lager fries kan skallet godt sitte på. Hvis ikke kan du skrelle dem før koking.
Slik gjør du: Legg søtpotetbitene i en kjele med vann og kok dem til de er myke nok til å stikke en kniv gjennom. Du kan også steke søtpotetbitene i litt olje i en stekepanne til de er gyldne og myke. Når søtpotetene er ferdig kokt eller stekt, kan du servere de med smør, salt og pepper, eller bruke den i en salat, suppe eller gryte.

tilberede søtpotet
For å korte ned koketid for søtpotet kan du dele opp i mindre biter.

Hvor lenge skal søtpoteter koke?

Koketiden avhenger av størrelsen på potetbitene. Små søtpotetbiter kan koke på ca. 10-15 minutter, mens store potetbiter kan ta opptil 30 minutter. Du kan sjekke om søtpoteten er ferdig ved å stikke en kniv gjennom den. Hvis kniven går inn og ut uten motstand, er søtpoteten ferdig. Du kan også prøve å presse på søtpotetbitene med en gaffel. Hvis de lett gir etter, er de kokt. Husk at det er viktig å ikke koke søtpoteten for lenge, da den kan bli ødelagt og miste smak og næringsverdi. Hell av vannet når potetene eller potetbitene er ferdig kokt. Smakt til med salt, pepper eller ønsker krydder.

Se også koketid for potet.

søtpotetstappe
Kok opp biter av søtpotet og lag søtpotetstappe! Foto: Freepik

Hvor sunt er søtpotet?

Søtpotet inneholder en rekke næringsstoffer, som vitaminer, mineraler og antioksidanter. Den inneholder blant annet A, C og B6, jern, kalium og kostfiber. Den kan spises både rå og kokt og brukes ofte i en rekke retter, som for eksempel gryteretter, suppe, pai, gratinert grønnsak og salater. Søtpotet er også godt for helsen, da den kan hjelpe med å styrke immunforsvaret, øke energinivået og bidra til å regulere blodsukkeret. Den brukes ofte i matlaging i mange deler av verden, og er en viktig del av mange folks kosthold.

søtpotet er en sunn grønnsak
Søtpotet inneholder en rekke næringsstoffer, som vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Tips: Hva kan man bruke søtpotet til?

Søtpotet er en utrolig allsidig ingrediens som kan brukes i mange forskjellige retter. Her er noen tips for å bruke søtpotet i matlaging:

Hvordan lage søtpotetstappe?

For å lage søtpotetstappe trenger du følgende materialer: søtpotet, smør, melk, krydder. Skrell og skjær søtpoteten i passe store biter, og legg dem i en kjele med vann. Kok søtpoteten til den er myk nok til å stikke en kniv gjennom. Ta deretter søtpotetbitene av komfyren, og mos dem med en gaffel eller en potetmoser. Rør inn litt smør og melk til du får en jevn, glatt mos. Smak til med krydderet etter ønske. Server søtpotetmos varm som tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling. Du kan også pynte søtpotetmosen med smeltet smør og hakkede urter før du serverer den.

fries av søtpotet
Med søtpotet, ole, pepper og salt kan du enkelt lage søtpotet fries hjemme. Kjempegodt!

Hvordan lage søtpotet fries?

For å lage søtpotet fries trenger du følgende materialer: søtpotet, olje, kvernet pepper og salt. Skrell og skjær søtpoteten i passe store skiver eller staver. Legg deretter søtpotetbitene i en bolle med kaldt vann og la dem stå i ca. 15 minutter. Dette hjelper til med å fjerne overflødig stivelse og sikre at friesene blir sprø. Etter 15 minutter, tøm vannet fra bollen, og tørk søtpotetbitene grundig med et kjøkkenpapir. Legg deretter søtpotetbitene i en stekepanne med varm olje, og stek dem til de er gyldne og sprø. Søtpotet friesene skal stekes over middels varme for å sikre at de blir gjennomstekt uten å bli brente. Når friesene er ferdig stekt, kan du ta dem ut av pannen og drysse litt salt og eventuelt kvernet pepper over dem. Server de varme som en siderett til kjøtt, fisk eller kylling, eller som en snack.

søtpotet taco
Søtpotet kan også brukes som en del av tacoen. Foto Freepik.com

Søtpotet taco

Først koker eller steker du søtpoteten til den er mør og myk. Skjær deretter søtpoteten i passe store biter, og stek dem i en panne med litt olje til de er gyldenbrune. Mens søtpoteten steker, kan du forberede resten av taco-fyllingen med tilbehør som for eksempel kjøttdeig, bønner, løk, chili, tomater og tacokrydder. Når alt er ferdig, kan du varme opp taco-skallet i ovnen eller i en panne, fylle det med søtpotetblandingen og resten av taco-fyllingen, og toppe med for eksempel ost, koriander, lime, guacamole eller creme fraiche. Server tacoene varme, og nyt!

Fremhevet bilde: OFG - frukt.no

Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu