1.Salt svinekoke bør vannes ut over natta (Røkt svineknoke trenger ikke vannes ut). 2.Hell kaldt vann i en ildfast form eller gryte. 3.Legg knoken i vannet 4.Sett inn i ovnen på ønsket temperatur og koketid (se mer om koketid nedenfor). 5.La knoken stå i alt fra 80 minutter til 3-4 timer. 6.Bruk et steketermometer for å følge med på kjernetemperaturen
Hvor lenge skal svineknoke koke? Dette kommer an på størrelsen på kjøttet og hvor mørt du ønsker at kjøttet/svineknoken skal bli. Lenger koketid på lavere varme gir mørere kjøtt. I følge de kjente kokebøkene kan svineknoke koke i ca 1,5 time på 180 grader. Det anbefales også å bruke en koketid på 2-3 timer på ca. 90-120 grader. Se oppskrift på betasuppe med svineknoke fra Matprat.
Hva er en svineknoke?
Som navnet tilsier er svineknoke fra svin, ja eller gris. Kjøttstykket er fra grisens ben. Dette er normalt sett rimelig kjøtt som er smakfullt men som krever litt tilberedning. Det er mulig å kjøpe saltet eller røkt svineknoke.
Porsjoner
Hvor mye kjøtt per person? Dette kommer litt an på hva slags rett du lager. Svineknoke kommer i litt forskjellig størrelse men normalt sett fra 1-1,3 kilo. Lager du lapskaus eller suppe kan du bruke en stor knoke til 4 porsjoner. Er svineknoken derimot hovedretten av måltidet med f.eks surkål, ertestuing eller annet tilbehør til kan det være greit å beregne 3-500 gram per porsjon. Husk at noe av vekten på knokene også består av ben.
Hvordan tilføre smak til svineknoken?
Om du var valgt røkt eller saltet svineknoke er det uansett smakfullt og litt kraftig kjøttsmak. Ønsker du å smakssette kjøttet er det mange måter du kan gi smak til svineknoken. Du kan krydre den med ulike urter og krydder eller marinere den i en blanding av eddik, olivenolje, sitronsaft og knuste hvitløksfedd. Uansett hva du velger, husk å ikke overdrive det. Tilsett alltid litt om gangen og smak til etterhvert til det er perfekt for din smak. Og ikke glem at kraften er perfekt som sjy til potetene.
Røkt eller salt svineknoke
Røkt svineknoke er et populært valg for mange kokker siden den har en robust smak og tekstur. Den røykfylte smaken bidrar til å gi knoken en noe mer spennende smak fremfor salt svineknoke som har en mer monoton smak. I tillegg er røkt knoke bedre i stand til å holde på vannet selv etter koking, noe som gjør den saftigere og smakfullere.
Kjernetemperatur når du skal koke svineknoke
For svineknoken anbefales en kjernetemperatur på minst 70-75 grader, gjerne opp mot ca 80-90 grader om du vil være på den sikre siden.
Tilbehør for svineknoken
Følgende tilbehør er vanlig å bruke til svineknoke: - Grønnsaker /rotgrønnsaker - Gulrot - Poteter - Kålrot - Rotmos - Ertestuing
Stekt svineknoke på grillen
Svineknoke kan lages på flere måter enn å koke kraft eller suppe på. En av de beste måtene å lage en stekt svineknoke på er med grillen. Den er enkel å lage og smaker kjempegodt! Du kan skjære svoren i ruter som på ribbe, bruke litt salt og pepper og få sprøstekt svor i tillegg. Grill knoken i ca 30 minutter, alt etter størrelse og varme. Bruk gjerne et grilltermometer så du kan følge med på kjernetemperaturen.
Populære oppskrifter
Lapskaus er en rett der svineknoke er en super ingrediens. Grønnsakene går godt sammen med kokt lettsaltet svineknoke. Kort fortalt trenger du følgende ingredienser: - Lettsaltet svineknoke - Gulrøtter - Løk - Kålrot - Sellerirot - Purre - Poteter - Pepper - Laurbærblad
Du kan fint koke svineknoke i en vanlig kjele. Dekk hele knoken med vann og la den småkoke i ca. 1,5-2 timer til kjøttet slipper benet. Da er kjøttet ferdig. Tid for koking kan variere etter hvor stor svineknoken er. Ta kjøttet ut av kjelen og skjær i biter. Det er lurt om du bruker det samme vannet videre – det gir en god smak til lapskausen. Skrell og del grønnsakene i passende biter. Legg grønnsaksbitene i vannet og kok med lokk til de er møre. Smak til med salt og pepper. (som regel er det nok salt). Server med flatbrød eller ferskt brød med smør til.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.