Koke kreps

november 1, 2022
Sist endret 
januar 29, 2023

Det er noen viktige ting du må tenke på når du skal koke kreps. Hvor mange minutter koking foregår kan ha stor betydning.

I denne artikkelen får du svaret på hvordan du går frem og en hel info om kreps.

Koke kreps

Hvor lenge skal du koke kreps?

Det er noe om og men om hva som er rett koketid for krepsen om man flakser rundt på nettet. Spør du meg derimot er den beste metoden å koke opp vann først og deretter la krepsen trekke i 5 til 8 minutter. Tiden avhenger av størrelse på krepsen.

Koking av kreps

Før du begynner å koke krepsen bør du ha forberedt deg på hvor mange som skal spise. En enkel regel er å beregne en halv kilo pr. person. Det vil bli circa 10 stk pr. person.

Deretter er det greit å tenke ut hva du ønsker å koke krepsen i. Jeg skal foreslå en oppskrift med øl, det synes jeg er helt nydelig. Mitt forslag baserer seg på fire personer, men det er bare å legge til en halv kilo ekstra pr. person for å legge til flere.

Sørg for å ha en real gryte å koke krepsen i.

Start med 2 kg kreps.

1. Kok opp en kjele med ca 4. liter vann.

2. Vent til vannet fosskoker.

3. Ha i 1dl grovsalt.

4. Legg i 4 stk sukkerbiter.

5. Hel i en flaske med mørkt øl.

6. Sleng oppi dill, gjerne krondill.

7. Ha i krepsen og tar kjelen fra plata slik at den ikke koker opp videre.

8. Etter 5-8 minutter er krepsen ferdig.

Ta krepsen ut når de er kokt og legg dem på et fat med ryggen ned. Nå skal dillen ut av kokevannet og vannet skal avkjøles så fort som mulig. En god metode er å la kjelen stå i en kum med rennende vann. Når vannet relativt raskt blir lunkent legges krepsen tilbake i kjelen. Krepsen og kjelen bør stå kjølig i noen timer før servering, gjerne natten over.

Kreps er sommerlig sjømat
Kreps er sommerlig sjømat som mange setter pris på. Foto: Sara Johannessen, Matprat.no

Godt tilbehør til skalldyr

Favorittene kreps, reker, krabbe og blåskjell er superenkel fingermat som krever minimalt av innsats. Det handler om et kok av vann og gode rådvarer. Eneste fare er for lang koking, ellers er dette plankekjøring. Men for å virkelig treffe spikeren på hode må man ha rett tilbehør. Godt brød eller loff er nøkkel for at middagen blir en suksess. I tillegg til god brød må du ha noe deilig dipp, majones, salt og pepper. Majones er en klassiker og kommer alltid til å være det. Glem ikke den! Før jeg glemmer det, glem for all del heller ikke sitron. Del en sitronen i to og klem saften ut for hånd.

I tillegg til dette bør man ha litt godt i glasset. Vin og øl vil alltid være vinnere. Dette kombinert vil være oppskrift for en hyggelig opplevelse 🙂

Oppskrifter: Grillet sjøkreps med urtesmør.

Koke kreps: Levende eller død?

Mange oppskrifter man finner på nettet anbefaler at kreps skal være levende frem til vannet har kokt opp og råvarene legges i. Dette kan være helt uproblematisk for noen, mens for andre føles det ikke like godt å gjøre dette mot dyr.

Min anbefaling er at man skal gjøre det man selv er komfortabel med. Sannheten er at den døde råvaren smaker helt fantastisk den også.

Forskjellen er at man skal ta høyde for noen ting når man jobber med døde råvarer. Har du frossenkreps må du aldri finne på å tine opp denne hurtig. La den ligge i kjøleskapet over natten eller du kan la den tine litt etter litt i kald lake.

ferskvannskreps
Ferskvannskreps, også kalt edelkreps finnes i elver, tjern og sjøer på Østlandet.

Forskjell mellom sjøkreps og ferskvannskreps

Den største forskjellen mellom sjøkreps og ferskvannskreps forutenom at den ene lever i salt vann er smaken. Sjøkreps er en betydelig mildere smak enn ferskvannskrepsen. Av den grunn alene vil det nok fort være snakk om smak og behag på hva man liker. Jeg mistenker at de fleste vil foretrekke sjøkreps.

En annen interessant fun fact om sjøkreps er at den er beslektet med hummer. Mye er faktisk likt mellom sjøkreps og hummer, men en vesentlig forskjell er størrelse. Sjøkreps er mye mindre, slankere og har lange smale klør. En annen forskjell er hvor sjøkreps lever og oppholder seg. De er å finne i myk bunn av leire og sand i Skagerak og Kattegat, på en 30-40 meters dyp.

Sjøkreps finnes langs hele kysten fra Marokko i sør til Lofoten i nord, i tillegg til sjøsidene av Storbritannia og Island. Krepsen lever fra 20 til 800 meters dyp, på bløt bunn der den kan grave seg huler.

Les også Koke krabbe.

Er det en ting Henry elsker mer enn å lage mat, så er det å spise mat. God mat og drikke er aldri feil for denne karen.
Koketid.no gir deg en mengde enkle guider for 
hvordan du skal koke ulike matvarer.
© Copyright 2023 - COM365 AS - All Rights Reserved
crossmenu