Skal du koke torsk eller rettere sagt trekke torsk får du en god oppskrift på det her.
Kokt torsk er en klassisk og sunn rett med lange tradisjoner i Norge. I matsammenheng kalles torsk også for skrei som er torsk som ikke er stedbunden men som vandrer inn til kysten vår for å gyte. Vi har også kysttorsken som finnes langs kysten vår hele året.
Skal du koke torsk skal du egentlig bare trekke den. Det gjelder det meste innen fisk. Å trekke torsk betyr å la vannet få et oppkok, for deretter å legge fisken i vannet og skru ned varmen til rett under kokepunktet.
Koketid for torsk varierer noe for fersk og frossen fisk. La fisken trekke etter oppkok.
Hvor mye salt skal jeg ha i vannet når jeg koker torsk?
Det er ingen fast regel for hvor mye salt du skal ha i vannet når du koker torsk, men en god tommelfingerregel er å ha i litt salt slik at vannet smaker som sjøvann. Dette vil gi fisken en god smak uten at den blir for salt.
Hvis du vil være mer nøyaktig, kan du prøve å bruke ca. 2 ss salt per liter vann. Dette vil gi en god balanse mellom smak og ikke for mye salt. Du kan alltids smake deg frem og tilsette mer salt etter behov. Du kan også ha eddik eller fiskebuljong i vannet for mer smak.
Sett kjelen på komfyren og sett på høy varme og kok opp.
Bruk torsk i skiver eller skjær i skiver selv om du har en hel fisk.
Når vannet koker, legger du torsken i kjelen.
Så reduserer du varmen slik at det bare så vidt koker.
La torsken trekke i vannet i 4-8 minutter, avhengig av størrelsen på torsken.
Er torsken frossen kan du la den trekke i ca 10 minutter.
Ta torsken opp av vannet når den er ferdig og legg den på et fat.
Server torsken med tilbehør etter eget ønske, for eksempel kokte poteter, grønnsaker, smør, salt og pepper.
Kokt torsk med poteter, agurksalat og sitron. Foto Matprat.no / Sara Johannessen.
Torsk med linser og tomater. Foto Mari Svenningsen, Matprat.no
Hvordan sjekke at torsken er ferdig kokt?
Det finnes flere måter å sjekke om torsken er ferdig kokt på. En enkel måte er å stikke en gaffel eller en kniv inn i fisken og se om den flakes lett. Hvis fisken flakes lett og kan skilles fra hverandre, er den ferdig kokt. Du kan også se om fiskekjøttet slipper seg fra benet på torsken.
En annen måte å sjekke på er å se på fiskens farge. Når torsken er ferdig kokt, vil den være hvit eller lys gyllen på innsiden.
Det er også viktig å huske på at torsken fortsetter å lage seg litt etter at den er tatt opp av vannet, så det kan være lurt å trekke den opp av vannet litt før den er helt ferdig dersom du ikke vil ha den for mør.
Kokt torsk eller skrei er en klassisk rett med lange tradisjoner i Norge.
Er torsk sunt?
Ja, torsk er en sunn type fisk å inkludere i kostholdet ditt. Det er en god kilde til protein og omega-3 fettsyrer, som er viktige for hjernens helse og kan bidra til å redusere betennelse. Torsk har også lite fett og kalorier, noe som gjør den til et sunt valg for et variert kosthold.
Fremhevetbilde: Matprat.no, fotograf Mari Svenningsen
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.