Hvis du har funnet frem til denne artikkelen med mobilen i den ene hånda og hummeren i den andre starter vi med det mange lurer på. Nemlig om man skal koke hummer levende eller ikke.
Det anbefales ikke å koke hummer levende, da dette kan være smertefullt og lidelsesfullt for dyret. I tillegg kan dette også føre til dårligere kvalitet på kjøttet, da det kan bli seigt og uappetittlig. I Norge er det ikke lov å koke hummer levende. Unntaket er krepsedyr. Hummer avlives ved at man kløver hodet fra krysset bak øynene på hummerens hode og fremover med en kniv. Dette bør man gjøre raskt så dyret ikke lider på en kontrollert måte så man ikke skader seg selv. Les mer om hvorfor og hvordan på Mattilsynets side om avliving av hummer eller Godfisk sin guide om avliving og deling av hummeren
Hvordan koke hummer?
For å koke hummer, kan du følge disse trinnene:
Fyll en stor kjele med vann og kok opp. Legg i ca 50 gram salt per liter vann.
Vent til det begynner å koke.
Legg hummeren i vannet og sett på lokk. La den koke i 8-20 minutter, avhengig av størrelsen på hummeren.
Fjern hummeren fra vannet og la den avkjøles i kaldt vann.
Når hummeren er avkjølt, kan du fjerne skallet og kutte kjøttet i skiver eller biter for å servere. Du kan også bruke hummerkjøttet i en rekke retter, som salater, sandwich, eller pasta.
Hummer bør ikke fryses eller legges i kjøleskap før de kokes, da dette kan føre til at kjøttet blir dårligere. Det er derfor best å koke hummer så snart som mulig etter at de har blitt fanget eller kjøpt.
Hvor lenge skal hummer koke?
Tiden som trengs for å koke hummer avhenger av størrelsen på hummeren. Som en generell regel, bør hummer koke i 8-15 minutter. Dette er gjeldende for hummere som veier mellom 500 gram og 1 kilo.
For hummere som veier mindre enn 500 gram, kan du redusere koketiden til 6-8 minutter. For hummere som veier mer enn 1 kilo, kan du øke koketiden til 15-25 minutter.
Koke eller trekke?
Den vanligste metoden er å legge hummeren i kokende vann. Da avtar som regel kokingen og du kan vente til det koker igjen. Hummeren skal så trekke på litt lavere varme til den er ferdig.
Hvis du ikke har en vekt på hummeren, kan du bruke følgende koketid:
Hummer som er 10-15 cm lang bør koke i 8 minutter
Hummer som er 15-18 cm lang bør koke i 9 minutter
Hummer som er 18-20 cm lang bør koke i 10 minutter
Hummer som er 12-23 cm lang bør koke i 12 minutter
Hummer som er 23-26 cm lang bør koke i 15 minutter
Hummer som er 26-30 cm lang eller ca 1 kg bør koke i 20 minutter
Måling av totallengden på hummeren skal gjøres fra spissen av pannehornet til den bakre kanten av midtre svømmelapp.
Det er viktig å huske at hummer koker raskt, så det er viktig å overvåke kokingen nøye for å unngå å overkoke den. En overkokt hummer kan bli seig og tørr.
Hvis du er usikker på hvor lenge du skal koke hummeren, kan du også bruke et termometer for å sjekke at den har nådd en innvendig temperatur på 60-65 grader Celsius. Et annet tips for å sjekke om hummeren er ferdig kokt er å prøve å dra av en av bena. Hvis benet løsner lett, er hummeren sannsynligvis ferdig kokt.
Hummer kan kokes i både sjøvann og ferskvann, men det er vanligvis best å koke den i sjøvann for å bevare den gode smaken. Sjøvann har en høyere saltkonsentrasjon enn ferskvann, så det gir hummeren en mer autentisk sjøsmak. Hvis du vil koke hummeren i ferskvann, kan du legge til litt havsalt for å gjenskape denne smaken. Det viktigste er at hummeren er godt kokt og at den er serveres nylaget. Bruk rikelig med vann uavhengig av hvilken type du går for.
Hvordan rense og spise hummer
For å rense og spise hummer kan du følge disse trinnene:
Avkjøl hummeren i isvann slik at den blir mer håndterlig.
Pass på at du har en god skjærefjøl så du får hummeren til å ligge stødig.
Bruk en skarp kniv for å dele hummeren på midten, nedover langs ryggen.
Deretter gjør du det samme med hodet.
Skyll hummeren under kaldt vann for å fjerne eventuelle skallrester.
Fjern innmaten fra den ene halvdelen, inkludert magesekken (paven), hjerte og rogn.
Rens den andre halvdelen på samme måte.
Skyll begge halvdelene grundig under kaldt vann for å fjerne eventuelle rester.
Fjern kjøttet fra hummerklørne ved å knekke de i leddene. Kjøttet vil dermed løsne fra skallet og du kan pirke det ut med en hummergaffel.
Spis hummeren og klørne som de er, eller server dem med loff, smør, sitronbåter, eller en enkel salat. Lykke til!
Den beste smaken får du ved å spise hummeren så fort som mulig etter at den er kokt, men hvis du har litt igjen, kan du oppbevare den i både kjøleskap og fryser.
Det er først og fremst greit å la hummeren avkjøle seg helt. Legg hummeren i en plastpose eller oppbevaringsboks som er lufttett.
Kjøleskap: Det anbefales å ikke la hummeren ligge i kjøleskap i mer enn 1-3 dager.
Fryser: Hummeren kan også fryses, men dette kan påvirke kvaliteten og smaken. Fryst hummer bør spises innen 3-4 måneder.
Tormod er hobbykokk på sin hals og glad i å tilberede norske råvarer. Han lager gjerne tradisjonsrike middagsretter. Formidling av det norske kjøkken og alle dens kvaliteter er noe Tormod setter stor pris på.
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjonskapselinformasjon lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelpe teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes er mest interessant og nyttig.
Nødvendige informasjonskapsler
Strengt nødvendig informasjonskapsel bør være aktivert til enhver tid slik at vi kan lagre innstillingene dine for informasjonskapsler.
Hvis du deaktiverer denne informasjonskapselen, vil vi ikke kunne lagre innstillingene dine. Dette betyr at hver gang du besøker denne nettsiden, må du aktivere eller deaktivere informasjonskapsler igjen.